Ringde inifrån rasmassorna

1 av 4 | Foto: Läraren Gul Karacoban, 25, överlevde jordbävningen och räddas här ur rasmassorna från ett hus i Ercis, östra Turkiet.
NYHETER

Yalcin överlevde skalvet – och ringde polisen inifrån rasmassorna.

Många begravdes levande i skalvet i östra Turkiet.

Nu jobbar hjälparbetarna frenetiskt med att hitta dem.

Skrik uppges höras inifrån högar av raserade byggnader, där människor ligger levande begravda. Räddningsarbetare och desperata anhöriga och vänner till saknade letar frenetiskt med sina bara händer bland betong och byggnadsrester.

Lyckades ringa polisen

Bland dem som räddats finns Tugba Ozbek, 24, och Gul Karacoban, 25.

Båda jobbar som högstadielärare i staden Ercis som drabbades värst av skalvet. Båda överlevde, drogs fram ur bråten och bars ut på bår av räddningsarbetare.

En annan överlevare, Yalcin Akay, grävdes fram från ett kollapsat sexvåningshus efter att ha lyckats kontakta polisen med sin mobiltelefon, och beskriva sin position, rapporterar nyhetsbyrån Anatolia. Han klarade sig med ett sargat ben.

Men en stor del av människorna som hittas är döda. Hittills konstateras 217 avlidna.

Många invånare har spenderat natten utomhus, och tänt lägereldar för att hålla värmen. Andra har lyckats ta sig till anhöriga i närliggande städer och byar för att få husrum.

Området hårt skalvdrabbat

Skalvet som mätte 7,2 på richterskalan, drabbade östra Turkiet hårt i går. Enligt myndigheterna har hundratals tegel- och betonghus rasat i städerna Van och Ercis.

Ercis, med sina 75 000 invånare nära iranska gränsen, drabbades värst. Där kollapsade omkring 80 höghus.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan besökte i går området.

Omkring 1 300 räddningsteam har skickats in från närliggande områden.

Området ligger i en skalvtät zon. I mars i fjol ägde en jordvning rum i östra Turkiet som dödade 51 personer. Den mätte 6,0 på richterskalan. 2003 dödades 177 i ett skalv som uppgick till 6,4 på skalan.