Präst plågade hundar

avLisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Bit- och rivmärken visade att hundarna "frenetiskt" försökt att krafsa sig ut genom garagedörren. Här är de på plats hos veterinär för vård.

Frätskadade tassar och svåra ögoninfektioner.

Två av prästens sex hundar fick avlivas efter att ha levt i sin egen avföring, instängda i ett mörkt garage.

– Jag är inte mer än människa, säger prästen till Aftonbladet.

Nu är han polisanmäld för djurplågeri.

I slutet av oktober förra året bröt polisen upp garaget till ett hus utanför Stockholm som ägs av den 50-åriga Stockholmsprästen och hans fru.

Kväljande stank

Misstanken mot prästen hade uppkommit efter ett anonymt tips.

Med sig hade de två djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen.

Stanken som mötte dem var kväljande.

– Både polisen och våra inspektörer var tvungna att gå ut för att hämta luft, för att inte kräkas eller svimma av ammoniakångorna från urinen, säger länsveterinär Sonia Lopes.

Sex hundar av rasen cavalier king charles spaniel, hittades inlåsta. Tyg och gamla foderpåsar hade tejpats för fönstren. Urin och avföring täckte golvet och inget vatten syntes till.

Två avlivades

Enligt länsstyrelsens rapport visade bit- och rivmärken att hundarna "frenetiskt" försökt att krafsa sig ut genom garagedörren.

Hundarna hade frätskador på tassarna, ögoninflammationer, tandsten, allvarlig lunginflammation och lösa knäskålar. Två av dem fick avlivas. Övriga fyra omhändertogs omedelbart.

50-åringen polisanmäldes för djurplågeri av både inspektörerna och polisen.

Prästen: "Det blev för mycket"

När Aftonbladet når prästen, berättar han att han under perioden mådde dåligt och har läkarintyg på att han gått in i väggen. Hans fru, som står registrerad som ägare, var sjuk och bodde på annan ort.

– Jag är inte mer än människa. Det blev för mycket, säger han.

– Jag och min förebild Jesus Kristus talar i bilder. Jag ger dig en liknelse. Om en biltjuv går in på en tomt och stjäl en volvo, och så kommer han tillbaka dagen efter och vill sälja tillbaka samma volvo. Vad vill jag säga med det, undrar du? Jo, att jag inte är en medveten djurplågare. Men jag hade insett att jag inte orkade med det. Jag hade beställt tid hos veterinären redan innan inspektörerna kom.

Misstänks ha lidit länge

Enligt länsstyrelsens bedömning har hundarna lidit under "längre tid". Grannar vittnar om att de endast sett hundarna rastas ute vid ett par tillfällen.

Hur länge hade hundarna levt så här?

– Det går inte att svara på. Men de hade varit mycket ute i Guds fria natur, säger prästen.

Skadorna tyder ju på att det pågått länge. Hur kunde det gå så långt?

– Det är ytterst beklagligt det här. Men man tror liksom att man ska klara av allting.

"Man kan inte göra så här"

Enligt länsveterinär Sonia Lopes har hundarna utstått svårt lidande.

– Det spelar ingen roll att han mått dåligt. Man kan inte göra så här ändå. Han är olämplig som djurägare och kommer att prövas för djurförbud, säger hon.

Om mannen är lämplig som präst kommer på onsdag att prövas av Stockholms stifts domkapitel.

– Vi har lagt upp det som ett tillsynsärende, och då kan prästen få en skriftlig erinran, prövotid eller bli obehörighetsförklarad, säger Christine Andersson, stiftsjurist på domkapitlet.

Publicerad: