Nyheter

”Vi har följt rutinerna”

Av: 

Sofi Tagesson

NYHETER

Pojkarna var borta från skolan i tre veckor efter sommarlovet.

När personalen inte lyckats få kontakt med mamman gjorde skolan en anmälan till socialförvaltningen.

Det tog 13 dagar.

Fem dagar efter att socialförvaltningen tagit emot anmälan hittades pojkarna döda.

Kommunen skriver i ett pressmeddelande att den mordmisstänkta mamman inte tidigare var känd inom kommunens socialtjänst. Man skriver också att förskolan haft "täta och mycket positiva kontakter med familjen". Nu ska kommunens sätt att hantera ärendet ses över.

– Antingen blir det ett så kallat Lex Bobby-ärende som Socialstyrelsen sköter eller så blir det en intern översyn. Men vi måste naturligtvis lära oss allt vi kan av den här typen av exceptionella händelser, säger kommunens trygghetschef Eva Hamberg i pressmeddelandet.

”Inte föremål för socialtjänsten”

Eva Hamberg försöker svara på varför man under så lång tid accepterade att den nu mordmisstänkta mamman inte svarade på skolans och förskolans kontaktförsök. Pojkarna hann vara borta från skola och förskola i tre veckor innan en anmälan gjordes till socialförvaltningen.

– Man kan naturligtvis tycka att det är lång tid, men den här familjen har inte varit föremål för socialtjänsten eller liknande. Det har inte visat sig vara några missförhållanden. I alla kontakter med familjen har det fungerat jättebra och de har varit som vilket familj som helst, säger Hamberg till TT.

Har följt rutinen

Hamberg menar att skolan har följt de rutiner som finns.

– Hade det varit så att man hade upplevt missförhållanden i kontakten med familjen så hade förmodligen den här tiden varit kortare. Men det fanns inga sådana tecken. Tyvärr, kan man säga i dag, säger hon till TT.

– Vi kommer ju att göra en utvärdering av det här och då är det naturligt att den här rutinen kommer att vara i fokus. Och är det så att vi behöver ändra den så får vi naturligtvis göra det, säger Eva Hamberg till TT.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: