Kate vägrar ’lyda’ William

NYHETER

Ändrar de traditionella äktenskapslöftena

LONDON. Kate Middleton tänker vägra ”lyda” sin blivande make.

Till bröllopet på fredag har hon ändrat de traditionella ­äktenskapslöftena.

I stället kommer hon lova att ”älska, trösta, hedra och vårda” prins William.

Enligt Daily Mirror har Kate Middleton bestämt sig för att ­göra precis som sin blivande makes mamma, den bortgångna prinsessan Diana.

1981 ansågs det i kungliga kretsar som mycket kontroversiellt när Diana vägrade lova att lyda sin make när hon gifte sig med prins Charles. ­Sarah Ferguson och Sophie Rhys-Jones vågade inte följa hennes exempel när de gifte sig med prinsarna Andrew och Edward 1986 respektive 1994.

”Inte rimligt”

Men för Kate är det självklart att välja bort ordet ”lydnad”.

– De har varit tillsammans i tio år, pluggat ihop, bott ihop och har samma vänner. De är jämställda på alla sätt och har planerat det här bröllopet tillsammans, så för Kate är det inte rimligt att lova att lyda, säger en källa nära paret till Daily Mirror.

Biskopen: En omodern idé

Ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, som ska viga ­paret lär vara nöjd med brudens beslut. Redan 2006 skrev han en rapport om att vigslar där bruden lovar att lyda sin make och inte tvärtom var ”en omodern idé som kan komma att användas för att rättfärdiga våld i hemmet”.

Så på fredag kommer Kate i stället lova att ”älska, trösta, hedra och vårda” prins William. Och att döma av gästlistan kan hon komma att göra det i en klänning designad av Daniella Helayel.

Spekulationerna har gått varma kring vem som fått äran att skapa brudklänningen, men enligt den brittiska tidningen the Sun har Daniella Helayel, som också skapat kläder åt Madonna och Sharon Stone, fått en inbjudan till vigseln.