Nyheter

AFA håller tyst om sina dåd - de vill inte åka fast

NYHETER

På sju år har aktivisterna spridit sig över hela landet

September 1993.

Några unga vänsteraktivister träffas på en folkhögskola i Motala och bildar Antifascistisk aktion - AFA

Åtta år senare är AFA ett välorganiserat, hemligt och militant nätverk med avdelningar runt om i världen.

Våldsam kamp Aktivister bryter upp gatstenar i under EU-kravallerna i Göteborg. De användes senare till att krossa skyltfönster samt att kastas mot polisen.

Politiskt ligger AFA långt ut på vänsterkanten och är en del av den anarkistiska rörelsen. Deras mål är att - som de säger - kämpa mot fascismen genom att visa upp de socialistiska alternativ som finns till dagens samhälle.

Aktivisterna arrangerar föredrag, teater och demonstrationer. Regelbundet delar de ut flygblad där kända nazister pekas ut med namn och foton i de områden där de bor.

Men det är genom sina militanta aktioner AFA blivit mest uppmärksammat.

Vid en presskonferens i Stockholm i går bekräftade AFA att organisationen deltagit i upploppen vid EU-mötet i Göteborg.

- Vi stödjer våldet mot polisen helt och fullt.

- Krossningen av glasrutor på Avenyn var klara politiska handlingar och riktade sig mot McDonalds och bankerna.

Den första organisationen som hette AFA uppstod i Tyskland på 30-talet. Gruppen jagade nazister, misshandlade dem, slog sönder deras lokaler.

I England bildades AFA på 60-talet av vuxna som ville ge sina barn ett alternativ till de rasistiska organisationer som vid denna tid vann terräng.

I Sverige dröjde det till 90-talet innan AFA etablerades.

Kom till Sverige 1993

I början av 90-talet sköt lasermannen invandrare och den hårdföra nazistiska organisationen VAM bildades. Främlingsfientligheten ökade - liksom även motståndet mot rasismen och nazismen.

Det är i ljuset av detta man ska se framväxten av AFA i Sverige.

Organisationen grundades officiellt av några unga, arga radikaler på Bona folkhögskola i Motala i september 1993.

Sin första aktion genomförde AFA i Stockholm den 6 november 1993. När Sverigedemokraterna kom till Södermalm attackerades poliserna som skulle skydda demonstranterna av 50 militanta ungdomar med påkar och stenar.

Facit - tolv antirasister greps för våldsamt upplopp och olaga vapeninnehav.

AFA:s första avdelning låg i Stockholm men rörelsen etablerade sig strax efter bildandet även i Kalmar och Malmö. Samma år - 1993 - bildades också AFA i Danmark, Norge och Finland.

De följande åren kom AFA även till medelstora svenska städer, företrädesvis städer med en högskola.

I dag finns 16 avdelningar runt om i landet.

Kommunikationen mellan de olika AFA-avdelningarna går via internet eller med mobiltelefoner som har telefonkort som inte kan spåras.

AFA-medlemmar uttalar sig sällan i massmedia.

I stället låter de sina åsikter bli kända genom pressmeddelanden som sedan läggs ut på internet eller flygblad.

En person med insyn i AFA säger:

- Det finns en hårdför kärna på maximalt 500 personer i Sverige. Runt dessa finns 1 000-1 500 sympatisörer. Organisationen är extremt sluten och har en snabb intern kommunikation.

Skröt om sina attentat

AFA har funnits i åtta år - och listan på gruppens aktioner kan göras lång.

De första åren skröt AFA om sina attentat. De publicerade bilder från dem i sin tidning Inform. De redogjorde utförligt för attacker mot nazister.

- AFA har bytt taktik. De säger inte ett ord om sin attacker längre. De är helt enkelt rädda för att åka fast, säger en källa.

AFA använder sig av närmast polisiära spaningsmetoder för att skaffa fram uppgifter om fienden. Under hela 90-talet har organisationen samlat uppgifter om rasister.

Välutbildad medelklass

Ett exempel:

Helgen den 4-5 mars 1995 höll Sverigedemokraterna sin partikongress på Scandic hotell i Norrköping. En spaningsrapport från en AFA-aktivist innehöll ett 30-tal bilnummer från registreringsskyltar på fordon parkerade utanför samt uppgifter om vad som hittats när de gått igenom bakluckor och jackfickor.

Dessutom videofilmades mötesdeltagarna. Med uppgifterna som grund skaffade sig sedan antifascisterna uppgifter ur offentliga register.

Personalen vid olika tingsrätter har berättat hur antirasister beställt domar från mängder av brottmål som rasister varit inblandade i, även oansenliga ärenden som trafikföreteelser.

De unga män och kvinnor som en gång bildade AFA har inte längre något med rörelsen att göra. De har gjort karriär som akademiker och kulturskribenter och har ersatts av yngre förmågor.

- Medlemmarna är oftast välutbildade medelklassbarn, många är tjejer. De flesta av dem är ostraffade, säger författaren och journalisten Pär Wikström som kartlagt AFA.

En annan person säger att AFA är som en sekt. För att bli medlem måste du rekommenderas av någon som redan är med. De pratar inte om verksamheten med personer utanför.

De misshandlar sina fiender och kastar gatstenar på poliser. Samtidigt har de byggt upp en avancerad underrättelsetjänst. Minst 500 personer finns i svenska AFA:s hårdföra kärna. Aftonbladet har kartlagt AFA-aktivisterna som försvarar kravallerna i Göteborg.

Oisín Cantwell, Thomas Gustafsson, Andreas Harne

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter