Rebecka vikarierade på skola – kallades för ”fet hora”

NYHETER

När lärarstudenten Rebecka Rafael, 26, vikarierat på en skola i Malmö slogs lärardrömmarna i kras. På skolan fick hon höra saker som ”fet hora” och ”sug kuk” – hon fick också ta emot sparkar. Efter skräckupplevelsen är hon nu osäker på om hon vill arbeta som lärare i framtiden, som Sydsvenskan var först att skriva om.

– Man blir ju ledsen. Man är bara människa, säger hon nu till Aftonbladet.

Om ett och ett halvt år blir Rebecka Rafael, 26, från Malmö klar med den femåriga ämneslärarutbildning hon går på Malmö universitet. Tanken var att hon skulle arbeta som lärare i gymnasieskolan, med ämnena engelska och religion. Men nu ser plötsligt framtiden osäker ut.

Anledningen? Hon har provat på livet som lärarvikarie på en låg- och mellanstadieskola i Malmö.

Det var en eftermiddag när hon precis skulle gå hem som hon såg en elev sparka boll mot några fönster vid skolgården. Hon gick fram för att säga till barnet att sluta sparka bollen mot fönstren, eftersom de kunde gå sönder.

– Då fick jag höra att jag skulle äta bajs och inte blanda mig i. Sedan sa han att jag var en ”fet hora” som skulle ”suga kuk”, berättar Rebecka.

Foto: Privat

Då gick hon in i skolbyggnaden för att leta reda på någon annan vuxen, men utan framgång. Och när hon kom ut igen såg hon att den 11-åriga pojken istället gått på några flickor från skolan.

– Han var arg för att de avslöjat hans namn och sa att de också skulle suga kuk, säger hon och fortsätter:

– När jag sa åt honom och skulle vägleda honom in kom han nära och jag fick sparkar. Jag fick också höra att jag borde sälja mig själv och sticka från hans skola.

”Kolla horan, hon gråter”

Strax efter det beskriver Rebecka situationen som tumultartad då pojken snubblar. I samma ögonblick kom några lärare ut på skolgården.

– Då sa han till dem att ”hon slog mig”. Då fick jag panik.

Som tur var fanns flera personer på skolgården som hade sett hela händelseförloppet, men trots det brast det för Rebecka.

– Jag började gråta för jag var jättefrustrerad. Då sa han “kolla horan, hon gråter”.

De lärare som kommit ut på skolgården fick med sig pojken in och Rebecka fick följa med den biträdande rektorn som förklarade att de haft problem med den här eleven tidigare. En kollega tröstade även Rebecka och sa att hon också blivit kallad för ”hora” flera gånger. Därefter lämnade Rebecka skolan gråtandes.

Det blev en incidentrapport och efter händelsen har hon tackat nej till vikariepass på den här skolan. Och något mer om händelsen har hon inte hört – något Rebecka menar är anmärkningsvärt.

– Jag hade mått mycket bättre om jag fått stöd efteråt, säger hon och fortsätter:

– Om jag hade varit ansvarig för en skola och en vikarie går därifrån gråtandes hade jag hört av mig för att se om allt var okej.

Vill inte börja jobba som lärare

Händelsen har nu fått Rebecka att tveka inför sitt yrkesval. Hon tänker gå klart sin utbildning och vill gärna jobba inom skolväsendet på något sätt.

– Men jag tänker inte börja som lärare för jag ser ju vad som händer där ute.

Hon förstår också varför det finns en lärarbrist och bristen på intresse för lärarutbildningarna.

– Det finns en anledning till varför så många hoppar av utbildningen.

Aftonbladet har sökt den aktuella skolans rektor och biträdande rektorer, utan framgång.

ARTIKELN HANDLAR OM