Anna, 25, mördades av ex-pojkvännen – pappan: Det kunde ha undvikits

NYHETER

25-åriga Anna mördades av sin ex-pojkvän när han hade permission från psykiatrin.

Ex-pojkvännen ska flera gånger ha sagt att han ville döda Anna. Något som hennes pappa Olof menar att hon borde ha fått veta.

– Då hade detta kunnat undvikas och Anna fortfarande vara med oss.

1 av 6 | Foto: Stefan Mattsson

Den 3 maj 2017 hittades 25-åriga Anna mördad i sin bostad i Kallhäll i Stockholm. Hon hade huggits ihjäl med flera knivhugg och i lägenheten greps hennes 29-årige ex-pojkvän som då hade permission från psykiatrin.

Under mordet ringde han till SOS Alarm medan Anna hörs i bakgrunden.

– Han har knivhuggit mig, jag kommer dö, skynda, säger Anna i larmsamtalet.

Men ex-pojkvännen fortsätter att hugga Anna. När polisen kommer till lägenheten hittas hon död med ex-pojkvännen liggandes på hennes kropp.

Hämtade en kniv i köket

Annas pappa Olof berättar för Aftonbladet att ex-pojkvännen besökte Anna på kvällen. De ska ha ätit middag och tittat på film ihop innan de somnade, enligt polisens förundersökning. Därefter ska ex-pojkvännen ha gått upp ur sängen, hämtat en kniv i köket och knivhuggit Anna i sängen.

Knivhuggen fortsatte sedan på flera platser i lägenheten innan ex-pojkvännen slutligen skar halsen av Anna.

– Det värsta är hur han har gått tillväga. Att han börjar hugga henne när hon låg i sängen, att det är så oerhört många knivhugg och att han ringer det här nödsamtalet, vilket ger Anna hopp om att hon kommer överleva. Men i stället bryts samtalet och det dödliga våldet fortsätter, säger pappan till Aftonbladet.

Hade tankar på att döda sin ex-flickvän

Sista gången Olof pratar med sin dotter är kvällen före mordet.

Dagen efter får han beskedet att dottern misstänks ha mördats.

– Jag trodde inte det var sant, säger han.

I samband med gripandet förklarar ex-pojkvännen att han inte är psykiskt frisk och att han varit inlagd på psykiatrin en tid. Även tidigare har han sagt sig vara deprimerad, haft självmordstankar och tankar på att döda sin ex-flickvän.

Något som Olof önskar att Anna känt till.

– Jag vet att Anna aldrig hade bett honom att besöka henne om psykiatrin eller någon annan som kände till att han hade tankar om att döda henne hade berättat det.

Dömdes till 18 års fängelse

Tingsrätten dömde i november förra året ex-pojkvännen till 18 års fängelse. Domen har överklagats och hovrättsförhandlingen inleds nu på tisdag.

Den rättspsykiatriska undersökning visade att ex-pojkvännen inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen. Därför dömdes han till fängelse och inte vård.

Pappan till 29-åringen har anmält psykiatrin till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) då han menar att sonens problematik inte togs på allvar och att mordet hade kunnat förhindras om hans son hade blivit tvångsinlagd, vilket Aftonbladet skrev om tidigare i veckan.

En bild som Annas pappa menar inte är fullständig.

– Det blir att man lägger över ansvaret på någon annan, i det här fallet psykiatrin, vilket felaktigt gör förövaren till ett offer. Men gärningsmannen måste ju ta ansvar för det som han har gjort, vilket jag menar att han var medveten om, säger Olof.

”Inte den första att falla offer”

Trots att Anna och hennes ex-pojkvän hade gjort slut hade de fortfarande kontakt.

– Det var något som inte var bra i deras relation och Anna valde därför att avsluta den. Men hon hade dåligt samvete och ville vara vän med honom, säger hennes pappa och fortsätter:

– Min uppfattning är att om Anna inte haft så stor omtanke om sin omgivning så hade hon kanske varit i livet i dag. Hon är inte den första och inte den sista kvinna som faller offer för dödligt våld i en nära relation.

Hur går man vidare efter en sådan här sak?

– Överlever gör man men det är mycket av ett chocktillstånd i början. Till slut kommer det en vardag, även om det som hänt Anna känns helt osannolikt, och ingenting kommer att bli sig likt.

Det är vanligaste mordvapnet 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm