Titan får tanden att sitta som berget

1 av 3
så går det till För en tandrad i underkäken används fyra eller fem titanskruvar. Här borras för en titanskruv. Övertandläkare Christina Thorén visar en enklare avtagbar variant av tandprotesen.

avZendry Svärdkrona

NYHETER

GÖTEBORG.

Käkkirurg Bertil Friberg sitter böjd över patienten och borrar ett djupt hål i tandbenet.

I hålet ska en titanskruv ner som ska fästa en tandkrona.

Titanskruvarna har revolutionerat tandvården. Tappar du en tand, behöver du inte längre ha en vanlig brygga i munnen. Är du helt tandlös kan du slippa löständer.

I stället kan en käkkirurg sätta in titanskruvar. De konstgjorda tänder du får, sitter lika säkert som dina vanliga tänder.

Fördelen med titanskruvar är att tandläkaren slipper slipa på granntänderna för att sätta fast en enstaka konstgjord tand.

Svensk uppfinning

– Och det har blivit mycket vanligare att patienter inte finner sig i att ha löständer, annat än under en övergångsperiod, säger kirurgen och övertandläkaren Christina Thorén.

Titanimplantat är en svensk uppfinning, utarbetad av läkaren och forskaren Per-Ingvar Brånemark. Metoden används över hela världen.

Många utländska patienter föredrar att komma till Göteborg. Varje år tar specialistkliniken för oral rehabilitering/Brånemarkskliniken i Göteborg ett 70-tal utländska patienter.

Det tar alltifrån en dag upp till ett år för att få den nya tanden på plats.

Plast eller porslin

Kronan görs antingen i plast eller i porslin. Fördelen med plast är att det är billigare, men nackdelen att den efter hand kan missfärgas. En brygga för en hel under- eller överkäke görs helst i plast, eftersom porslin blir lite för tungt.

Tandvårdsförsäkringen täcker en del av beloppet, men patienten får själv betala 16 000-20 000 kronor för en enstaka tand, beroende på hur mycket arbete det är. Att återskapa alla tänder i båda käkarna kostar cirka 80 000–90 000 kronor, beroende på hur komplicerat arbetet blir.

Men tro inte att du slipper borsta tänderna bara för att du har titanimplantat.

Munnen måste ändå hållas ren.

Skruvarna ersätter bryggan