Så blir vädret på nyårsafton

Regn och moln kommer skymma sikten på många håll vid tolvslaget

avAnna-Cajsa Torkelsson

NYHETER

Hoppas du på att skåla in det nya året under ett stjärnfall av pampiga fyrverkerier riskerar du att bli besviken.

Moln kommer att skymma sikten på många håll vid tolvslaget.

– Men du kan bli ­positivt överraskad i södra Götaland, säger meteorolog Ian Engblom på väderinstitutet Foreca.

Foto: NIXON JOHANSEN
Utsikterna för det nya året ser dåliga ut. Den traditionsenliga skålen vid tolvslaget kan bli skymd av ostadigt väder. Ett regnområde ­väntas beröra större delen av ­Götaland och Svealand, medan Bergslagen, Värmland, Dalarna och stora delar av Norrland får snöfall.

Väderprognosen inför nyårshelgen bjuder på mestadels ostadigt väder – typiskt dåligt väder för att njuta av fyrverkerier. ­Under nyårsaftons kväll väntas ett regnområde beröra större delen av Götaland och Svealand, medan Bergslagen, Värmland, Dalarna och stora delar av Norrland får snöfall. I södra Götaland däremot finns det chans till luckor i molntäcket.

Osäker prognos

– Till tolvslaget ser det ut som att en del av regnet kommer hinna dra bort, och då finns det skapliga förutsättningar för att kunna se fyrverke­rierna i Skåne, Blekinge, Halland och delar av Småland, säger Ian Engblom.

Mest osäker är prognosen för västkusten.

–  Vi vet inte hur långt ­söderut regnområdet kommer att sträcka sig, så för Göteborg är det lite ­fifty-fifty. Och även om det slutar regna kan det ligga kvar en del ­låga moln som stör sikten. 

”Skippa raketerna”

Temperaturmässigt kommer det att vara milt med några plusgrader i Götaland och upp över Mälardalen.

– Nollan kommer vi att ha någonstans vid Dalsland och upp mot Karlstad, ­Örebro och Gävle. Norr om det blir det minusgrader vid tolvslaget.

De lägsta temperaturerna vid midnatt väntas i Norrbottensfjällen, där prognosen spår tio minusgrader. 

För att bäst kunna se fyrverkerier behöver det inte nödvändigtvis vara klart, menar Ian Engblom. Om molnen bara ligger tillräckligt högt kan fyrverkerierna synas bra ändå.

– Nu kommer vi tyvärr ha ganska mycket låga moln på nyårsafton. Men då är mitt tips att skippa raketerna och åka till en kommun som kör lasershow. De funkar rätt bra om det är låga moln och kan till och med bli mer effektfulla om det är fuktigt i luften, säger han.

5 ovanliga väderfenomen i molnen 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder