Snökaos stoppar kollektivtrafik – även Kate och William drabbas

NYHETER

SUNDSVALL/STOCKHOLM. Snökaoset i södra Norrland ställer till det för alla resenärer, med inställda tåg och stopp för all kollektivtrafik i Västernorrland.

– Vi måste kunna garantera säkerheten för våra resenärer och personal, och det kan vi inte i dag, säger Erik Hedlund, trafikchef på Din Tur.

Vädret ställer även till det för hertigparet Kate och William som skulle provflyga Jas-plan i Uppsala.

SMHI har utfärdat klass 2-varning för snöfall i Västernorrland och Gävleborg. På vissa hålla väntas upp emot en halv meter snö och längs kusten finns risk för hård vind.

I Sundsvall är busstationen ödslig på torsdagsmorgonen sedan all kollektivtrafik ställts in, och bara ett fåtal bilar kämpade sig fram i snömodden.

Plogbilar har under hela natten plogat på så gott de kunnat. Men många Sundsvallsbor har hållit sig inomhus under morgonen.

Eric Lundström, 21, från Sundsvall var en av dem som trots allt passade på att göra lite ärenden på stan.

– Jag tycker att det är härligt med snö, säger han.

Han var klädd i rejäla kängor och hade täckt ansiktet helt med en buff, en slags scarf. Han har också på sig ett par skidglasögon.

– Det är viktigt att täcka all hud, och så ska man ha flera lager, säger Eric Lundström.

Kollektivtrafiken ställs in

Även tåg mellan Sundsvall och Umeå är inställda, och alla kommunala skolor i Sundsvall och Hudiksvall håller stängt. I Västernorrlands län är all kollektivtrafik inställd, landsbygdstrafik, tätortstrafik och skolbussar.

– Vi har ett väldigt svårt väderläge och snöröjarna hinner inte med helt enkelt. Vi måste kunna garantera säkerheten för våra resenärer och personal, och det kan vi inte i dag, säger Erik Hedlund, trafikchef på Din Tur.

Strax efter klockan 16 på torsdagseftermiddagen meddelade SJ att all trafik till och från Sundsvall ställs in, skriver Sundsvalls Tidning.

Även hertigparet Kate och William, som befinner sig i Sverige, har drabbats av snöovädret.

Torsdagens planer för de brittiska kungligheterna var att besöka Luftstridsskolan i Uppsala för att provflyga Jas-plan, något som fick ställas in på grund av vädret, skriver SVT Uppsala.

1 av 8 | Foto: Läsarbild
Mängder med snö i Örnsköldsvik.

”Suttit fast i sex timmar”

Johannes, 34, steg i går kväll ombord nattåget mellan Narvik och Stockholm. Men snöovädret har satt stopp för tåget.

– Vi har stått stilla i sex timmar och under hela den tiden har vi inte fått någon information, säger han.

Kockan 7 i morse vaknade han och såg att tåget stod stilla. Han fick fråga en i personalen om var de var någonstans och fick svaret ”lite norr om Sundsvall”. De hade under tiden som Johannes sov stått stilla i flera timmar sedan tåget fastnat i en snödriva.

Strax före klockan 10 på torsdagsmorgonen skulle tåget anlänt till Stockholm, men då stod det fortfarande kvar utanför Sundsvall. Någon information om när de väntas anlända till Stockholm har de inte fått och det finns ingen mat, berättar Johannes som är besviken över hur SJ väljer att hantera situationen.

Problem med postutdelningen

En som däremot trotsade vädret är brevbäraren Ulf Wik i Sundsvall, som jobbade på som vanligt i PostNords lilla mopedbil.

– Jag kör så länge det går, säger han.

– I mitt område är det mycket trappor, så jag kan parkera den här och gå en del i stället.

Men i delar av Västernorrland kommer postutdelningen att påverkas, rapporterar SR Västernorrland.

– Det är nog svårare ute på landsbygden, där ställer nog många in, säger Ulf Wik.

Däremot stoppas all sophämtning i Sundsvalls kommun under torsdagen, meddelar MittSverige vatten och avfall på sin hemsida.

Här är de svenska snörekorden 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM