Nytt klimattoppmöte i Köpenhamn nästa år

Av:  TT

Sammanträde under FN:s klimatkonferens COP15 i Köpenhamn, i december 2009. Arkivbild.
Sammanträde under FN:s klimatkonferens COP15 i Köpenhamn, i december 2009. Arkivbild.

Borgmästare från 96 storstäder runt om i världen samlas nästa höst i Köpenhamn för att diskutera hur de kan uppfylla Parisavtalets mål om att minska koldioxidutsläppen och säkra en grön omställning. Totalt kommer mer än 1 000 representanter för de olika städerna att närvara.

Det är nätverket C40:s styrgrupp som vid ett möte i San Francisco beslutat att hålla sitt nästa toppmöte just i Köpenhamn, rapporterar flera danska medier.

– Jag är enormt glad och stolt över att världens största städer har valt Köpenhamn som värd, säger stadens överborgmästare Frank Jensen till nyhetsbyrån Ritzau.

– Toppmötet kommer att sätta klimatåtgärder överst på dagordningen och inspirera hela världen med Köpenhamns gröna lösningar.

Grunden till C40 lades 2005 av Londons dåvarande borgmästare Ken Livingstone, då han samlade kollegor i 18 storstäder för att diskutera lösningar för att minska växthusgasutsläppen. Sedan dess har nätverket utökats rejält och medlemsstädernas omkring 650 miljoner invånare står för runt en fjärdedel av världens samlade BNP, skriver Politiken.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN