Mandéerna inviger sin största kyrka i Europa

avTT

Foto: Khalid Finjan/TT
Flera hundra mandéer var på plats under invigningen av den nya kyrkan i Dalby.
Foto: Khalid Finjan/TT
I bassängen där det mandeiska dopet äger rum måste vattnet hela tiden vara i rörelse.
Foto: Khalid Finjan/TT
Europas största mandeiska kyrka invigdes under lördagen.

Runt 400 personer var på plats i Dalby i Skåne när Europas största mandeiska kyrka invigdes under lördagen.

– Det har varit folk här från hela Sverige, till och med några från Australien och Danmark, säger Moataz Hadher från Mandeiska församlingen i Lund till TT.

Efter Iran och Irak är Sverige det land i världen där det bor flest personer som tillhör minoritetsfolket mandéer. Enligt Moataz Hadher finns det uppåt 11 000 mandéer i Sverige och av dem bor 4 000 i Skåne. För första gången har dessa personer nu tillgång till en egen kyrka som byggts från grunden, något som SVT Nyheter Skåne var först med att rapportera.

– Det här betyder väldigt mycket för oss eftersom vi inte haft en lokal för inomhusdop tidigare. Vi räknar med att det kommer resa mycket folk hit från hela Sverige och även från Danmark där det också är brist på lokaler, säger Moataz Hadher till TT.

Barnen slipper frysa

Inom religionen mandeismen är dopet en central ritual som symboliserar pånyttfödelse och kan genomföras flera gånger under en livstid. Tanken är att den nya kyrkan i Dalby ska skapa förutsättningar för mandéer att döpas året om och inte bara under sommarhalvåret, som var aktuellt när ritualen bara kunde genomföras utomhus, i sjöar och floder.

– Lokalen är öppen för dop varje söndag, året om. Nu slipper våra barn frysa. Och alla är väldigt glada över att ha en lokal med både toalett och omklädningsrum, säger Moataz Hadher.

Planer på museum

Kyrkan invigs fem år efter det att den Mandeiska församlingen inledde en diskussion med Lunds kommun om bygget. Utöver dopbassängen finns det planer på att bygga ut kyrkan med en samlingslokal och ett museum för mandéisk kultur och historia.

– Vi har inte haft tillräckligt med pengar för att bygga allt på en gång så del två och tre kommer vid ett senare tillfälle, säger Moataz Hadher.