Rasande kritik mot Trump efter bannlysning av ord

Av: Ebba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

”Mångfald”, ”evidensbaserad”, ”transsexuell” och ”foster” är ord som ska undvikas av den nationella folkhälsomyndigheten CDC.

Nu rasar hbtq-organisationer mot Trumpadministrationens krav.

– Trump borde skämmas, säger aktivisten Rea Carey till The Hill.

1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Donald Trump

Det var på ett möte i fredags på folkhälsovårdsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) som listan över bannlysta ord presenterades för tjänstemännen.

På listan fanns sju ord som enligt den sittande Trumpadministrationen nu kräver inte ska användas i officiella dokument i nästa års budget.

Orden som nämns är ”sårbar”, ”rättighet”, ”mångfald”, ”evidensbaserad”, ”vetenskapsbaserad”, ”transsexuell” och ”foster”.

Bör hitta omskrivningar eller alternativ

Under den 90 minuter långa genomgången presenterades i vissa fall förslag på omskrivningar och alternativ till de förbjudna orden.

I stället för ”evidensbaserad” föreslogs att myndigheten skulle säga ”CDC baserar sina rekommendationer på vetenskap i överensstämmelse med gemensamma normer och önskemål”.

Enligt en analytiker som deltog på mötet förklarades det aldrig varför orden nu ska undvikas. De var också många som ifrågasatte beslutet och konstaterade att de aldrig tidigare hade blivit styrda utifrån ideologi.

– Våra ämnesområdesexperter kommer inte att lägga sig platt. De har bara inte fått reda på det än, säger en analytiker till Washington Post.

”Skamligt att försöka vifta bort oss”

Den nationella organisationen National LGBTQ Task Forces som kämpar för hbtq-personers rättigheter i landet har rasat över beskedet.

Till webbtidningen The Hill säger organisationens ledare, Rea Carey, att hbtq-samhällets liv och behov inte får censureras och att ”president Trump är klart fientlig mot hbtq-samhället, kvinnorna och vetenskapen”.

– Det är skamligt att en regering försöker vifta bort transexuella personer, kvinnorna och vetenskapen. President Trump borde skämmas över sig själv, säger hon till The Hill.

Vidare förklarar hon att risken för hiv-spridning, diskriminering och våldsamheterna riktade mot hbtq-personer gör att folkhälsomyndigheten måste erkänna transsexuella personer.

”Fullständigt felbeskrivning”

– Hur CDC arbetar är avgörande för vårt välbefinnande. Det handlar inte bara om yttrandefrihet, det handlar om vår existens. Men vi kommer att visa denna president att han inte kan ignorera den transsexuella gemenskapen, kvinnorna eller den vetenskapliga utvecklingen.

En anonym företrädare för CDC bekräftar att myndigheten fått ”feedback” från regeringsrepresentanter om att se över vissa typer av språkbruk i utkast till budgetdokument. Hon tillägger dock att hon är osäker på om det rör sig om ett särskilt förbud mot att använda orden.

Men enligt USA:s hälso- och socialdepartement (HHS) har situationen misstolkats.

– Påståendet att HHS har ”förbjudna ord” är fullständig felbeskrivning av diskussionerna om budgetformuleringsprocessen, sa Matt Lloyd, talesman för hälso- och socialdepartement till The Hill på lördagen.

Flera myndigheter har brottats med svårigheter att benämna frågor gällande aborträttigheter och frågor kring könsidentitet och sexuell läggning som var framträdande under president Barack Obamas tid.

Stor skillnad mot Obama

Till skillnad från Obama-administrationen, då flera myndigheter fick direktiv om att lyfta frågor som aborträtt och sexuell identitet, så har flera myndigheter ändrat sina riktlinjer kring hur de samlar in information kring de frågorna sedan president Trump tillträdde.

Bland annat har hälso- och socialdepartementet tagit bort frågor om sexualitet och könsidentitet i två undersökningar riktade mot äldre.

Även anställda inom det amerikanska jordbruksdepartementet fick tidigare i år ett mejl från sina chefer där de ombads att inte använda ordet klimatförändringar utan ersätta det med ”extremväder”.

Den amerikanska statsbudget väntas presenteras i februari nästa år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN