Regeringen

Bara fem ministrar får godkänt

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Svenska folket tycker fortfarande att regeringen gör ett dåligt jobb.

Bara fem av 23 ministrar får godkänt av väljarna.

Sämst sköter sig utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Att regeringen har det motigt är ingen nyhet. Stödet för de båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är i dag betydligt lägre än i valet 2014.

Men en liten ljusning kan ändå anas. När Aftonbladet/Inizio bad svenska folket sätta betyg på regeringens ministrar i december 2015, samma månad 2016 och förra året fick bara två av sammanlagt 24 ministrar godkänt.

Det var extremt dåliga siffror.

Men i dagens mätning är väljarna något mindre kritiska. När större delen av den här mandatperioden ligger bakom oss får fem av 23 ministrar godkänt, minst en trea. Statsråden minskade i antal vid regeringsombildningen i juli i samband med haveriet på Transportstyrelsen.

Att det går lite bättre för regeringen märks även på andra sätt. I den förra mätningen, för ett år sedan, fick hela nio ministrar sänkt betyg. Lika många fick höjt betyg av väljarna.

Men i den här mätningen är det inte någon minister som får sänkt betyg. Hela 20 ministrar har gjort ett bättre jobb under det gångna året enligt svenska folket.

En, bostadsminister Peter Eriksson (MP), står och stampar på samma fläck som förra året och två är nykomlingar i regerringskretsen, infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och migrationsminister Heléne Fritzon (S).

Solklar etta i väljarnas ögon är försvarsminister Peter Hultqvist (S) som Alliansen och Sverigedemokraterna tidigare i vår ville rösta ut ur regeringen. Det kanske var bra för dem att de ändrade sig.

I en orolig tid tycker svenska folket att försvarsministern är regeringens mest dugliga statsråd och de ger honom också ett rejält lyft jämfört med förra året.

Näst mest kompetent är utrikesminister Margot Wallström (S). Det kommer inte som någon överraskning, hon har ända sedan regeringen tillträdde fått fina vitsord av väljarna.

På delad tredjeplats ligger gymnasieminister Anna Ekström (S), näringsminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S).

Att Ekström och Johansson hamnar så högt upp är inga konstigheter. Anna Ekström kan sina frågor och ger ett kompetent intryck. Detsamma gäller Morgan Johansson som hanterar det ökande grova våldet i samhället på ett sätt som svenska folket uppenbarligen uppskattar.

Men vad förklaringen är till att Mikael Damberg kvalar in här är svårt att säga. Det är ju inte direkt så att man märker av honom i dagspolitiken. Dessutom ägnar han otroligt mycket tid till så kallade främjanderesor till andra länder. Men han har varit med länge och är därmed ganska känd. Kan det vara svaret?

Den interna dragkampen mellan S och MP utfaller definitivt till Socialdemokratenas fördel. Den väljarnas ögon duktigaste MP-ministern är finansmarknadsminister Per Bolund som hamnar först på delad åttondeplats.

Sedan följer Alice Bah Kunke och Peter Eriksson på delad 14:e plats, Isabella Lövin på plats 20, Karolina Skog på 21:a och så Gustav Fridolin som väljarna tycker gör regeringens absolut sämsta jobb.

Det är ett varnande svaghetstecken att Miljöpartiets båda språkrör anses göra dåligt ifrån sig som ministrar. Värst är det givetvis för Fridolin som dessutom är chef för sitt departement.

Utvecklingen går dessutom i fel riktning. Förra året låg Fridolin näst sist, året innan på delad sistaplats. Nu är han ensam på sistaplatsen. Han ligger helt klart illa till.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfvens nyhet: Regeringen inför samtyckeslag

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringen

Lena Mellin

Aftonbladet Inizio

Gustav Fridolin

Peter Hultqvist

Politik