Branden på Mallorca under kontroll

NYHETER

En kraftig skogsbrand rasade under natten till torsdagen bara ett hundratal meter från hamnstaden Puerto Pollensa.

Under torsdagen så har det lokala brandförsvaret lyckats få branden under kontroll.

Från mitten av dagen så ska de flesta lågorna vara släckta.

1 av 2

Vid 21-tiden på onsdagskvällen utbröt en skogsbrand i närheten av staden Puerto Pollensa, på spanska ön Mallorcas norra spets.

Kraftiga vindar bidrog till att branden spred sig snabbt. Vindarna i området uppmättes till 20 meter per sekund uppger spanska myndigheter, som utfärdat en varning.

”Det blåser extremt hårt”

Jens Blylod bor i grannstaden Alcúdia. Hemma i sitt vardagsrum kände han röklukt, och såg hur branden lyste upp berget och spred sig allt närmare husen i Puerto Pollensa.

– Det blåser extremt mycket och hårt här just nu, det är väl också därför de har så svårt att släcka den. När vi var i närheten var det ett stort pådrag av poliser, brandbilar och tv-team, sa Jens Blylod.

Enligt spanska myndigheter var lågorna så nära som ett 50-tal meter från bostadshus. Ingen person ska ha skadats.

”Fruktansvärt”

Mellan 50 och 60 hushåll evakuerades under kvällen. Efter midnatt kunde de boende återvända till sina hem, uppger El Paìs.

–  Det är i bergen bakom Puerto Pollensa det brinner. Jag såg att det brann med stora flammor nära de första husen i byn, och sen kommer alla hotell. Det är ruskigt nära stan och brinner på ett tiotal ställen över hela berget, säger Jens Blylod.

– Man hörde hästar som skrek och hundar som skällde. Det här är ju fruktansvärt på så många olika sätt, sa Jens Blylod.

Branden under kontroll

Till en början fanns det ingen möjlighet att angripa elden från luften. Ett 40-tal brandmän har bekämpat branden från marken.

Mitt på dagen på torsdagen så kunde det konstateras att läget var under kontroll, enligt lokal media.

Branden påverkade ett område på cirka 80 hektar. Elden lyckades släckas till stor del tack vare en helikopter som kunde vattenbomba lågorna.

Enligt det statliga spanska meterologiska institutet på Mallorca så ska vinden ha minskat i intensitet under natten även om det fortfarande är mycket blåsigt.

Det är just nu lågsäsong på Mallorca, men stora resebyråer som Ving som Tui arrangerar resor till staden Puerto Pollensa under vår, sommar och höst.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mallorca

Bränder