Butikernas fusk i köttdisken

Av: Anna Petersson

Publicerad:
Uppdaterad:

För många bakterier i sex av tio charkprodukter

Foto: KRISTER HALVARS, STEFAN MATTSSON

Nästan sex av tio charkprodukter i mataffärerna i Västra Götaland innehåller för många bakterier. Mest anmärkningar får rostbiff.

– Personalen slarvar med att tvätta händerna och sätter för långa hållbarhetstider, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

När livsmedelsinspektörer undersökte charkprodukter i Västra Götaland innehöll 59 procent av köttet för många bakterier.

– Butikerna måste skärpa sig. I många fall kan det utvecklas förgiftningsbakterier.

Tio dagar för gamla

Butiksbranschen har satt ut regler för affärerna som gäller både handhygien och hur långa bästföredatum ska vara.

– Det här visar tydligt hur affärerna slarvar när de styckar köttet i butiken. Bästföredatum sätts alldeles för långt framåt, säger Louise Nyholm.

Många varor var så gamla att man hittade jästsvampar på dem. Flera var märkta med en hållbarhetstid på över 20 dagar. Rekommendationen för rökta varor som salami är max tio dagar.

Tvättar inte händerna

Av de 153 stickprov som togs var det mest anmärkningar på rostbiff – 18 av 22 varor hade för höga bakteriehalter. Kokt skinka innehöll i tre av fyra fall för många bakterier.

Inspektörerna märkte också att personalen var dålig på att tvätta händerna. I två fall hittade man stafylokocker vilket tyder på dålig handhygien.

Publicerad: