Varning för gamlingar

NYHETER

Äldreboendets chef:
Antalet dementa ökar

Gamla, skröpliga och dementa är livsfarliga i trafiken anser Jan-Inge Gustafsson, verksamhetschef för ett äldreboende i Västerviks kommun.

Nu vill han införa en skylt som ska varna bilisterna för de äldre.

– Det måste finnas massa äldreboenden som ligger vid vägen. Dessutom blir antalet dementa i Sverige fler och fler, säger han till Västervikstidningen.

Utanför Sundsgårdens äldreboende, där Jan-Inge Gustafsson är verksamhetschef går en trafikerad väg.

– Fysiskt vitala personer utan möjligheten att göra en rimlig bedömning av trafiken riskerar att bli en trafikfara, säger han till Västervikstidningen.

Finns ingen sådan skylt

Han ansökte därför om att få sätta upp en varningsskylt utanför äldreboendet. Men det visade sig att inga sådana skyltar existerade.

Vägverket meddelade att om det rört sig om en skola skulle han fått en "lekandebarnskylt" på direkten. Men nu finns det inget att göra. Det kändes snopet, berättar Jan-Inge Gustafsson för tidningen.

Finns i Skottland

Flera andra länder uppges ha vägmärken som varnar för äldre. Jan-Inge Gustafsson såg själv en skylt när han var på semester i Skottland och det var där han fick sin idé.

Men för att en ny varningsskylt ska dyka upp bland de svenska vägmärkena krävs det att regeringen godkänner det.

- Jag har väldigt svårt att förstå att det ska vara så krångligt för att få till en varningsskylt. Nu kanske jag i alla fall har väckt frågan till liv. Jag får väl starta en blogg eller något där jag kommer att driva frågan vidare, säger han till tidningen.