Karadzic i FN-häktet i Haag

avAnna Petersson, AP

I rättssalen inom en månad

Foto: Reuters, AP
Planet med Radovan Karadiz landade på Rotterdams flygplats i morse. Han ska nu föras till ett fängelse i Scheveningen i Nederländerna, i väntan på att rättegången mot honom inleds.

Den misstänkte krigsförbrytarten Radovan Karadzic har anlänt till FN-häktet i Haag. Där kommer han att ställas inför rätta för folkmord, brott mot mänskligheten och en rad krigsförbrytelser.

Karadzic transporterades med flyg från Belgrad i morse. Han mellanlandade i Rotterdam och fördes sedan med helikopter till i FN-häktet i Scheveningen utanför Haag. Där väntar nu krigsförbrytartribunalen.

Tribunalens taleskvinna bekräftade hans ankomst till häktet, och sa att domstolen nu skulle göra sitt yttersta för att garantera hans säkerhet och ”hans rätt till en rättvis rättegång, enligt högsta internationella standard”, uppger TT.

Misstänks för elva brott

Inom de närmaste dagarna kommer Karadzic att kallas inför en domare för att ange hur han ställer sig till de elva brott han misstänks för. Han kan skjuta upp sitt svar i max 30 dagar.

Två åtalspunkter gäller folkmord: Karadzic misstänks för att varit hjärnan bakom etnisk rensning på över 40 platser i Bosnien-Hercegovina 1992–95 och mord på 8000 bosnienmuslimer i Srebrenica 1995.

Vill föra egen talan

Flera punkter gäller brott mot mänskligheten: utrotning, mord, förföljelse av olika slag samt omänskliga handlingar som tvångsförflyttning.

Tre punkter gäller krigsförbrytelser: mord, terror mot civila och tagande av gisslan. På en punkt åtalas Karadzic för brott mot Genèvekonventionerna, nämligen uppsåtligt dödande.

Karadzic har tidigare sagt att han vill föra sin egen talan i domstolen, och att han varken litar på eller erkänner domstolen i Haag, enligt TT.

I rättsalen inom en månad

Inom en månad kommer han att för första gången att infinna sig i rättssalen, för att redovisa hur han själv ställer sig till alla åtalspunkter. Själva rättegången kommer dock inte att komma i gång än på flera månader, skriver AP, och den kan sedan ta flera år att genomföra.

Stenkastande huliganer drabbade på tisdagen samman i Belgrad med kravallpolis som svarade med gummikulor och tårgas efter en demonstration till stöd för Radovan Karadzic. Den ultranationalistiska demonstrationen samlade över 15000 människor, uppger BBC.