Ryssland stäms för etnisk rensning

NYHETER

115 000 befinner sig på flykt

Georgien har lämnat in en stämningsansökan till Internationella domstolen (ICJ) där de anklagar Ryssland för etnisk rensning, uppger det georgiska säkerhetsrådets chef Kacha Lomaia.

Samtidigt meddelar Internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo att han kontaktats angående konflikten i Georgiens utbrytarprovins Sydossetien och ska inleda en preliminär utredning.

ICJ:s uppgift är att reglera tvister mellan nationer medan ICC tar upp krigsbrott begångna av enskilda. Bägge domstolarna finns i Haag.

I sin stämning till ICJ anklagar Georgien Ryssland för etnisk rensning vid tre tillfällen i de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien mellan 1993 och 2008, sade Lomaia till Reuters.

Stoppa militära aktiviteter

Georgien har begärt att domstolen ska beordra Ryssland att stoppa alla militära aktiviteter i Georgien, inklusive Sydossetien och Abchazien och dra tillbaka sina trupper.

FN-chefen Ban Ki-Moon sade på torsdagen att han är extremt bekymrad över situationen i Georgien där hjälparbetare kämpar för att bistå ett ökande antal människor som befinner sig på flykt till följd av konflikten.

En vapenvila mellan parterna har misslyckats att öppna konfliktzonen för de välbehövliga hjälpinsatserna, säger EU och hjälporganisationer. I staden Gori stoppades FN-personal av beväpnade män.

115 000 på flykt

Enligt de senaste beräkningarna, av Georgien och Ryssland, befinner sig nu 115 000 människor på flykt mot tidigare uppskattning på 100 000.

Hjälporganisationer klagar över bristen på tillträde till de områden som drabbats hårdast av striderna om utbrytarrepubliken Sydossetien.

– Myndigheterna är i princip redo att ge oss tillträde men vi har fått veta att det finns pågående säkerhetsproblem, sade Anna Nelson, en Genève-baserad taleskvinna för Internationella rödakorskommittén (ICRC).

– Vi är redo att gå in. Vi väntar oss inte tillträde i dag då det redan är kväll här. Men vi är redo att gå in från norr och från söder, sade hon.