Nyheter

Ryska trupp- rörelser i Georgien

Av: 

Susanna Vidlund

Tobias Österberg

Sofie Strandberg

NYHETER

Aftonbladets Mattias Carlsson rapporterar på plats

Ryska stridsvagnar rörde sig söderut i riktning mot Georgiens huvudstad Tbilisi på onsdagen.

Men både Georgien och Ryssland förnekade att Tbilisi var kolonnens mål.

Dess syfte är att avmilitärisera ett område nära Sydossetiens gräns, uppger Ryssland.

Aftonbladet kunde tidigare avslöja att ryska stridsvagnar rullade in i Gori – vilket Ryssland förnekade. Bilder tagna av fotografen Krister Hansson visade 20 till 30 stridsfordon som var på väg in i staden.

Senare under dagen fortsatte styrkorna längre in i landet i riktning mot huvudstaden Tbilisi. TV-kanalen CNN rapporterade att de talat med vittnen som sett ryska stridsvagnarna på vägar som leder mot Tbilisi.

Den ryska kolonnen ska ha bestått av 60 stridsvagnar och andra fordon och sågs en mil utanför Gori, sade en AFP-journalist. Det är drygt sju mil mellan de båda städerna.

Soldaterna lutade sig ut genom fönstren och skrek ”Tbilisi! Tbilisi!” och viftade med ryska flaggor.

"De skjuter på oss"

I utkanten av huvudstaden sattes vägspärrar upp, vilket förhindrade människor från att ta sig ut. Enligt Aftonbladets Mattias Carlsson åkte även fler georgiska stridsvagnar i riktning mot Gori. Samtidigt som vissa var på väg mot krigsområdet återvände andra.

– De som varit i krigsområdet skriker "de skjuter på oss", säger Mattias Carlsson.

Rykten om att Ryssland var på väg att inta Tbilisi avfärdades snabbt av båda parter. Enligt en rysk talesperson var kolonnen på väg att avmilitärisera ett område som ligger nära Sydossetiens gräns, i syfte att förhindra nya georgiska attacker, skriver CNN.

Enligt Georgien bröt Ryssland mot vapenvilan när de ryska stridsfordonen rullade in i staden Gori på onsdagsförmiddagen. Georgien hävdade också att ryssarna har bombat staden och plundrat. Men uppgifterna om plundring är motstridiga.

Till en början förnekade Ryssland att det fanns ryska stridsvagnar i Gori. Däremot erkände de att ett antal ryska soldater har tagit sig till staden. Aftonbladets rapporter på plats visade dock att ryska stridsvagnar åkte in i staden.

Avslappnade soldater

– Vi står vägskälet in till Gori. Jag ser 20 till 30 stridsfordon som rullar in i staden, säger Mattias Carlsson på onsdagsförmiddagen.

Han berättar att de ryska soldaterna ser avslappnade ut.

– De sitter ovanpå stridsvagnarna och ser hyfsat avslappnade ut. Om de hade befunnit sig i stridsläge hade de inte suttit ovanpå.

– Nu kommer två till tre stridsfordon till och på vägen in till staden möter de civila bilar.

Civila i staden

Mattias Carlsson berättade att även militära lastbilar rullar in i Gori.

Stridsvagnarna började köra in i Gori vid 05.45-tiden svensk tid, cirka åtta timmar efter att Georgien hade accepterat överenskommelsen om vapenvila, rapporterar AP.

– Vi intervjuade några flyktingar från Sydossetien när stridsfordonen började rulla förbi, säger Mattias Carlsson.

Plundrar och rånar

Enligt nyhetskanalen Sky News har en norsk journalist blivit rånad under onsdagen. Aftonbladets reporter Mattias Carlsson och fotograf Krister Hansson bekräftar att läget är oroligt och de har hört att västerlänningar har blivit rånade.

– Det börjar bli olagligt här, säger Mattias Carlsson. Plundringarna är ett jätteproblem. Flera västerländska journalister har blivit rånade på allting. Vi mötte en lastbil från Sydossetien som hade blivit rånade på precis allt, till och med sina kläder.

AFP:s reporter såg på onsdagen mängder av hus brinna på vägen från Sydossetien mot Gori. Ossetiska rebeller blandade med ryska soldater plundrade husen i georgiska byar, sade journalisten, som själv åkte med några milismän.

Hundratals män, främst ossetiska rebeller men också en del ryska soldater, gick från hus till hus i byarna på vägen mot Gori, tog tv-apparater och annat och satte eld på fruktträdgårdar och hus.

Vapenvila

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa tidigare att Moskva inte motsätter sig de ändringar i avtalet om vapenvila som gjorts i Tbilisi då avtalet godkändes av Georgien.

Överenskommelsen om vapenvila innebär att såväl georgiska som ryska styrkor ska retirera till de positioner de hade innan stridigheterna om Sydossetien började. Den georgiske ministern Temur Yakobashvili sa på onsdagen att georgiska trupper har drivits ut ur Abkhazien.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov är dock tydlig med att ryska trupperna kommer att dras tillbaka från Georgien först när de georgiska styrkorna är tillbaka på sina baser.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter