Ryssland inför villkorat eldupphör

avTobias Österberg

NYHETER

Rysslands president Dmitrij Medvedev har gett order om ryskt eldupphör.

Men flera villkor är kopplade till den ensidiga vapenvilan.

Medvedev sade på tisdagen att den ryska framryckningen i Georgien ska upphöra. Samtidigt rasar striderna vidare i Kodoridalen på gränsen mellan Abchazien och Georgien.

Medvedev hotade med motattacker om nya hot skulle uppstå.

Efter att ryska marktrupper trängt långt in i Georgien och attackplan anfallit mål inne i landet gav president Medvedev order om att stoppa den ryska framryckningen och upphöra med de militära aktionerna i Sydossetien.

– Jag har fattat beslut om att avbryta operationen för att tvinga de georgiska myndigheterna till fred, sade han enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

”Stora förluster”

Medvedev sade att Georgien har lidit stora förluster och straffats tillräckligt för sitt angrepp mot utbrytarrepubliken Sydossetien.

Men vapenvila är kopplad till hårda villkor. Medvedev utesluter inte nya militära angrepp. Han har gett de ryska trupperna order att omedelbart agera på georgiska fientligheter.

– Vilka aktioner för motstånd och andra aggressiva planer som än uppstår måste vi fatta beslut om att eliminera dem, sade Medvedev till generalstabschefen Nikolaj Makarov.

Striderna rasar dock vidare på krigets andra front. Utbrytarrepubliken Abchazien fortsätter sin ryskstödda offensiv för att driva ut georgiska styrkor från de övre delarna av Kodoridalen.

Framåt i Kodori

Abchaziens utrikesminister Sergej Sjamba sade på tisdagen att de abchaziska trupperna rycker fram genom den skogiga dalgången som utgör gräns mellan Abchazien och övriga Georgien.

Dalen har i ena änden kontrollerats av Abchazien och i den andra av Georgien – som enligt abchazerna haft omkring 3 000 soldater stationerade där.

– Men efter de senaste dagarnas beskjutning och flygattacker är det svårt att säga hur många som finns kvar, sade Sjamba.

Under dagen uppges den abchaziska flaggan har hissats i Azjara, det administrativa centret för dalens övre del. Abchaziska helikoptrar har också anfallit georgiska styrkor instängda i området.

FN-förhandling

Rysslands utspel kommer samtidigt som FN:s säkerhetsråd förbereder nya förhandlingar kring ett franskt resolutionsförslag med krav på omedelbar vapenvila och truppreträtt från Abchazien och Sydossetien.

USA har velat fördöma vad man kallar Rysslands oberättigade ”militära angrepp” på Georgien medan Frankrike och andra europeiska länder försökt undvika retorik som kan provocera Ryssland att använda sitt veto. Ryssland har tidigare avvisat en liknande resolution.

Det är oklart om Rysslands agerande är resultatet av den massiva diplomatiska offensiv som riktats mot Moskva de senaste dagarna.

Bland annat har Finlands utrikesminister Alexander Stubb som ordförande för OSSE fortsatt sitt medlaruppdrag i Moskva. Stubb träffade på tisdagen i Moskva president Medvedev och utrikesminister Sergej Lavrov tillsammans med Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner.

Också Frankrikes president Nicolas Sarkozy kom på tisdagen till Moskva för att träffa Medvedev