Nyheter

Naken Jesus önskar glad sommar

avSofie Strandberg

Informationsbladet har skickats till 150 anställda vid Örnsköldsviks kommun

En naken Jesus som blir döpt av en annan man önskar de anställda på kultur- och fritidsförvaltningen i Örnsköldsvik en glad sommar.

Bilden ingår i kommunens stora sommarutställning, Ecce Homo, av Elisabeth Ohlson Wallin.

– Det är ju ingen "jordgubbar och vispgrädde-hälsning" direkt, säger Ulf Edberg, intendent vid Örnsköldsviks museum & konsthall.

Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN

Bilden pryder framsidan på kultur- och fritidsförvaltningens informationsblad, som skickats ut till omkring 150 anställda vid Örnsköldsviks kommun.

Detta är inte första gången som fotografen Elisabeth Ohlson Wallins verk väcker uppståndelse. Genombrottet kom 1998 i samband med fotoutställningen Ecce Homo som blev Sveriges mest omdiskuterade fotoutställning – och fick påven att ställa in Sveriges dåvarande ärkebiskop K-G Hammar planerade audiens.

"Homofob stad"

I sommar kommer utställningarna Ecce Homo och In hate we trust till Örnsköldsvik.

– Örnsköldsvik beskrivs ofta som en homofob stad. Vi valde att ha bilden på framsidan därför att den handlar om dopet – en handling som har ett före och ett efter. Utställningen kommer förhoppningsvis resultera i en mer tolerant stad, säger Ulf Edberg, intendent och curator vid Örnsköldsviks museum & konsthall.

Positiva

Enligt Siw Sandberg, chef vid kultur- och fritidsförvaltningen, har reaktioner varit positiva.

– Personalen har varit mer för än emot, men de negativa reaktionerna har varit väldigt kraftfulla. Vi måste kunna diskutera och fundera ihop kring sådana här frågor om vi ska ha ett öppet och tolerant samhälle, säger Sandberg.

Utställningen har premiär i slutet av juli.

Intendent Ulf Edberg hoppas att bilden ska väcka debatt.

Vad tycker du själv om bilden?

– Det är en fantastisk bild. När jag och min barn såg utställningen för första gången blev det en bra ingång till att diskutera hur verkligheten ser ut. Att vissa människor är intoleranta och så vidare, säger Ulf Edberg.