”Släpp skokastaren fri”

Tusentals kräver att tv-journalisten släpps från fängelset

Tv-journalisten Muntadar al-Zaidi har blivit folkhjälte efter skoattacken på George W. Bush. Nu protesterar tusentals irakier mot att han fängslats.
Tv-journalisten Muntadar al-Zaidi har blivit folkhjälte efter skoattacken på George W. Bush. Nu protesterar tusentals irakier mot att han fängslats.

Han fängslades efter att ha kastat sina skor på USA:s president George W. Bush.

Nu har journalisten blivit folkhjälte.

Samtidigt fördöms handlingen av irakiska myndigheter.

Den irakiske tv-journalisten Muntadar al-Zaidi blev världskändis på söndagen då han kastade sina skor på den amerikanske presidenten vid en presskonferens i Bagdad.

– Detta är en avskedskyss, din hund, skrek al-Zaidi, som brottades ned av säkerhetsvakter och sattes i häktet efter tilltaget.

Nu kräver tusentals irakier att han släpps.

Stora folksamlingar har samlats i Sadr-distriktet i Bagdad för att protestera, många med sina skor i händerna, uppger BBC.

Det rapporteras också om mindre protester i städerna Basra och Najaf.

Nya detaljer om ”skokastaren”

Nyhetsbyrån AP uppgav på måndagen att de talat med familjen till den 28-åriga journalisten. De ska berättat att han hatar USA och ockupationen av Irak, och att han samtidigt är rädd för att Iran kommer att ta över när USA lämnar Irak.

Den kurdiske journalisten Zanko Ahmed, som deltog i en journalistkurs tillsammans med al-Zeidi i Libanon, menar att han är ”brutal, arrogant och ständigt måste hävda sig.

Kräver ursäkt

Samtidigt har tv-kanalen al-Zaidi jobbar för, al-Baghdadiya, också krävt att journalisten ska släppas ur häktet.

Men i stället kallar irakiska myndigheter händelsen som ”skamlig” och kräver en tv-sänd ursäkt från hans arbetsgivare.

Tv-kanalen anser att al-Zaidi enbart använde sig av sin fulla rätt att uttrycka sin åsikt, som ”amerikanerna lovat införa i landet när de störtade Iraks förre ledare Saddam Hussein”.

– Alla åtgärder mot Muntadar kommer att betraktas som handlingar av en diktatorisk regim, har tv-bolaget sagt i ett pressmeddelande.

Publisert: