Ingen maktdelning i bankrutta Zimbabwe

NYHETER

Varken Mugabe eller Tsvangirai ger efter en tum

Trots hoppfulla tongångar in i det sista slutade ett toppmöte om maktdelningen i det bankrutta Zimbabwe med ytterligare ett misslyckande.

Överläggningarna har pågått sedan förra månaden. Inför helgens toppmöte i Johannesburg sade flera afrikanska ledare ur den regionala samarbetsorganisationen SADC, som var paraply för sammankomsten, att en överenskommelse måste komma till stånd innan mötet är över.

Men varken Zimbabwes president Robert Mugabe eller oppositionsledaren Morgan Tsvangirai tycks ha varit villig att ge efter en tum i frågan om vem som ska styra landet som befinner sig vid ruinens brant.

– Vi har avslutat, sade en talesman för Tsvangirai, George Sibotshiwe, med hänvisning till oppositionsledarens möte med de afrikanska ledarna och ärkerivalen Robert Mugabe.

På frågan om det fanns ett avtal, sade talesmannen: ”Nej, inte alls”.

Överbefälhavare

Sydafrikas president Thabo Mbeki, som agerat medlare, sade att några regionala ledare skulle stanna kvar i Johannesburg för att fortsätta samtalen.

Tsvangirai segrade i första omgången av presidentvalet i Zimbabwe, men inte med tillräcklig marginal. Regimens våld mot oppositionella fick honom att hoppa av andra valomgången.

Oppositionsledaren hade velat inta premiärministerposten och erbjöd president Mugabe jobbet som president – och överbefälhavare över landets väpnade styrkor– med mestadels ceremoniella uppgifter, som ett sätt att beskära Mugabes makt.

Bistånd riskeras

Mugabe har insisterat på att ha kvar verkställande makt i landet som han lett sedan det blev självständigt 1980.

Enligt Tsvangirais läger kan möjliga biståndsgivare dra tillbaka sina erbjudanden till Zimbabwe om de får anledning att tro att den internationellt skydde presidenten fortfarande håller i spakarna.

Zimbabwes ekonomi har under Mugabes styre rasat ihop, över en fjärdedel av befolkningen lever av internationella hjälpsändningar, och hundratusentals människor har flytt till grannländerna undan misär och våld från Mugabetrogna styrkor. Inflationen i landet uppgick för ett par dagar sedan till kolossala två miljoner procent.

TT