Köpte lyxbilar för vårdpengar

Sonen satte in pengarna på sitt eget konto

3,9 miljoner kronor skulle gå till att köpa vård till familjens påstått handikappade mamma.

Men istället lades Försäkringskassans pengar på fyra lyxbilar.

Nu åtalas 33-årige sonen för skattebrott, skriver Göteborgs-Posten.

Mannen misstänks för inblandning i en härva av svartarbete, luftfakturor och målvakter. Det var i samband med utredningen av ekonomiska oegentligheter i 33-åringens städbolag som fusket med assistansersättningen avslöjades, skriver Göteborgs-Posten.

Ekobrottsmyndigheten misstänker att bluffen i Västra Götaland inleddes i februari 2005 när den 62-åriga mamman ansökte om ersättning för personlig assistans på grund av funktionshinder.

Klumpsumma

I juli samma år beviljade Försäkringskassan avlönad vårdhjälp på 117 timmar per vecka och i september betalades en retroaktiv klumpsumma om nästan en miljon kronor ut till den 33-årige sonens nystartade enskilda firma, skriver GP.

Bankuppgifter som Ekobrottsmyndigheten tagit fram visar hur 33-åringen satte in hälften av pengarna på sitt eget konto och hälften på sin systers. Någon vårdpersonal anlitades aldrig.

– Två syskon har delat fifty-fifty på pengarna och sedan tagit hand om mamman inom familjen, om hon verkligen behövt hjälp, säger åklagare Håkan Ekblom på Ekobrottsmyndigheten, till GP.

I tidsredovisningen gällande vården av kvinnan är det mycket som inte stämmer, enligt Ekblom.

– Tyvärr har inte Försäkringskassan resurser att kontrollera de här uppgifterna, säger han till GP.

Utökade hjälpen

2006 utökade Försäkringskassan hjälpen till motsvarande 191 timmar i veckan, nästan fem heltidstjänster. Mellan 2005 och 2008 betalades drygt 3,9 miljoner kronor ut till familjen. Pengar som Ekobrottsmyndigheten misstänker lades på bland annat fyra lyxbilar.

Mamman står som ägare till tre tyskimporterade lyxbilar, två Mercedes C220 och en BMW 330. Den 33-årige sonen köpte en Audi Q7, en stadsjeep med prislapp på runt 800 000 kronor, skriver GP.

Publisert: