De kämpar för sina liv

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Översvämningar har drabbat norra Indien

1 av 3 | Foto: Reuters
Flyr sin hem Boende i Kalabuala flyr översvämningarna och försöker ta sig till en säkrare plats.

Tusentals människor har flytt översvämningarna i norra Indien.

Men fortfarande kämpar hundratusentals strandade människor för sina liv.

Hittills har över 90 dödsfall rapporterats.

En humanitär kris. Så beskrivs översvämingarna som drabbat nordöstra Indien efter monsunregnen. Människor har flytt sina hem genom att simma eller vada genom vattnet som täcker hela byar. Det är brist på dricksvatten och mat.

Väntar på hustak

Hjälparbetare och soldater arbetar frenetiskt med att försöka hjälpa de många människor som har försökt fly sina hem eller som fortfarande är strandade. I Bihar väntar människor på hustak, i träd eller på de fläckar av barmark som fortfarande är torra, efter att floden Kosi för två veckor sedan svämmade över och förvandlade stora delar av Bihar till en stor sjö.

Enligt indiska myndigheter tror man att över 1,2 miljoner människor är strandade och väntar på hjälp. 90 personer har avlidit, rapporterar BBC.

– Vi kommer genomföra och avsluta räddningsarbete och evakueringar inom två veckor, säger katastrofsamordnare Prataya Amrit till tv-kanalen.

Människor i läger

De som flytt sina hem lyckats ta sig till torrare marker hänvisas till läger. Totalt befinner sig i nuläget 275 000 evakuerade personer i 250 läger. I staden Jankinagar finns totalt 7 000 personer i tre tillfälliga läger, ett på tågstationen och de två andra på skolor. Troligtvis kommer dessa läger behövas i flera månader.

– Hur kan jag återvända? Husen är borta, allt är borta, säger 65-åriga Kakhrun Lal till nyhetsbyrån AP.

Han har sett fyra av sina kor, hans mest värdefulla egendom, drunkna i översvämningarna. De två återstående korna var han tvungen att sälja för att få lite pengar till sig och sin familj. När pengarna tar slut så har han ingenting.

Flyr till städerna

Kakhrun Lal är en av alla dem som har flytt till ett läger i Jankinagar. Där får han två mål mat om dagen. På onsdagsmorgonen bestod maten av tillplattat ris toppat med sockerrörssirap.

– Vi får vanligtvis ett mål mat på kvällen. Ibland får man det inte förrän två på natten. På dagen är vi glada om vi får någon mat, säger Lal.

Samtidigt har hans två söner anslutit sig till de mängder av unga människor som med tåg tar sig ifrån den drabbade landsdelen och i stället söker sig till storstäder som New Dehli och Mumbai.

✓ Så kan du hjälpa katastrofens offer

Svenska Röda Korsets katastrofhjälp står öppen för gåvor.

Rädda Barnens katastrofhjälp hjälper dig bidra med pengar.

Stöd Svenska kyrkans arbete för de drabbade i Indien.

Publicerad: