Skoattack kan ge 15 års fängelse

Publicerad:
Uppdaterad:

Den irakiske journalist, som omedelbart blev en superstjärna när han kastade sina skor på George W Bush, kommer att åtalas för brott som kan ge upp till 15 års fängelse, meddelade en domare på måndagen.

– Utredningsfasen är över och fallet har flyttats till domstolen. Målet börjar den 31 december, sade förundersökningsdomaren Dhiya al-Kenani.

Muntazer al-Zaidi, 29, blev en hjälte när han kastade sina skor på Bush under presidentens överraskningsbesök i Irak för ”aggression mot utländsk statschef på statsbesök”, ett brott som kan leda till mellan fem och femton års fängelse enligt irakisk lag. Han kan dock klara sig med ”bara” ett till fem års fängelse om han döms för det lindrigare brottet ”försök till aggression”.

– Det faktum att han inte träffade kan tala för honom, sade advokaten Kenani i förra veckan, syftandes på att den amerikanske presidenten duckat när skorna kom flygande.

I terrordomstol

Kenani hade begärt att rättegången skulle flyttas från den domstol där han ska prövas nu, som även ansvarar för terrorbrott, till en vanlig domstol men fick avslag.

Attacken hyllades av många i arabvärlden som såg den som den perfekta avskedsgesten till en extremt illa omtyckt president, vars Irakinvasion 2003 fött åratal av sekteristiska konflikter.

Att visa skosulorna för någon ses av många i arabvärlden som en grov förolämpning.

Stämmer för blåmärken

Zaidi, som jobbade för en lokal tv-station tänker stämma myndigheterna för de skador han fick vid gripandet.

– Han har blåmärken på kroppen. Han har förlorat en tand i överkäken och hans vänstra öga är blodsprängt, sade advokaten.

En av Zaidis bröder, Udai, fick på söndagen träffa honom för första gången.

Zaidis familj har krävt att han släpps ur häktet genom att demonstrera i en park nära den hårdbevakade Gröna zonen i Bagdad. Men enligt brodern avvisades familjen bryskt.

– Irakisk militär hotade att gripa oss om vi inte gick, berättade han för AFP.

Hårdare straff än i Sverige

Jämför man med exempelvis svenska tårtattacker mot kungen, tidigare handelsministern Leif Pagrotsky och dåvarande finansministern Bosse Ringholm blev straffen dagsböter, medan Marit Paulsens gärningsman klarade sig eftersom hon inte blev lika berörd som de andra. Norrmännen är något tuffare. Även där kan en motsvarande attack ge 15 års fängelse. När finansminister Kristin Halvorsen tårtades 2005 blev straffet dock bara en månads frihetsberövande.

TT

Publicerad: