Nyheter

Övervakaren ska övervakas – men experten skrattar åt nya förslaget

Av: 

Irene Beertema

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Nu ska flera olika myndigheter övervaka övervakaren FRA.

Men förslaget döms ut av Försvarshögskolans expert.

– Jag kan inte låta bli att skratta, säger folkrättsjuristen Per Broström.

Mitt under den heta riksdagsdebatten om FRA-lagen i går presenterade försvarsminister Sten Tolgfors (m) de tillägg som regeringen tvingats gå med på för att få igenom lagen:

Datainspektionen ska fram till 2011 följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsperspektiv. Dit knyts även en särskild referensgrupp som utses av riksdagspartierna.

En parlamentarisk kommitté ska följa FRA:s verksamhet fram till 2011. Den ska också kunna utse ett integritetsombud.

Med de här tilläggen är allianspartiernas riksdagsledamöter redo att klubba igenom lagen. Men villkoret är att regeringen levererar ännu fler förändringar i en tilläggsproposition i höst:

Fristående myndighet

Enligt lagförslaget skulle Försvarets underrättelsenämnd, FUN, både ge tillstånd för signalspaning och kontrollera den. Nu ska

i stället en särskild fristående myndighet ge tillstånden. Den ska även fatta beslut om det finns särskilda skäl för att signalspana mot en viss person.

Regeringen måste ta integritetshänsyn när den beslutar om inriktning av signalspaning.

Dessutom ska en kommission få i uppdrag att utreda FRA:s verksamhet till dags dato. FRA:s generaldirektör bekräftade i Aftonbladet i går att man i flera fall de senaste tio åren avlyssnat svenska medborgares telefon- och internettrafik.

Men Per Broström, folkrättsjurist på Försvarshögskolan, ger inte mycket för regeringens eftergifter. Rättssäkerheten och skyddet för den personliga integriteten är svag även i det nya förslaget, menar han.

Få bra exempel

– Jag kan inte låta bli att skratta när jag hör det här. Det finns flera exempel i Sverige där vi haft insynsråd, kontrollorgan och annat, men väldigt få exempel på att det varit verkningsfullt.

Han menar att lagen strider mot Europakonventionen.

– Jag ser fram mot den första prövningen av det här i Europadomstolen.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Aftonbladets bloggarBloggsök - Svensk bloggsökmotor - Bloggportalens sökmotor
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter