Fler svenskar accepterar djurförsök

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"I dagens läge kan inte alla djurförsök ersättas"

Åtta av tio svenskar tycker att djurförsök är acceptabla i medicinsk forskning i syfte att hitta bot för sjukdomar, visar en undersökning.

Säger du ja till djurförsök? Troligtvis, särskilt om du är en äldre högutbildad man som bor i en tätort.

Ungdomarna är negativa. Dubbelt så många av dem som är mellan 16 och 29 år svarar nej jämfört med dem som är 30–44 år. Allra mest negativa tycks de unga kvinnorna vara.

Den nya undersökningen visar också att högskoleutbildade är mer positiva till djurförsök än personer med grundskoleutbildning, och storstadsbor är mer positiva än glesbygdsbor.

I undersökningen som initierats av Vetenskapsrådet telefonintervjuades 1 026 personer av Synovate.

Ökning

Acceptansen för djurförsök verkar ha ökat. Vid en undersökning som genomfördes av Medicinska rådet och Sveriges Radio 1992 angav sju av tio personer att djurförsök kunde vara acceptabla under vissa omständigheter.

– Kanske beror ökningen på att vi i Sverige har ett omfattande djurskydd i lagstiftningen och att allmänheten vet att försöken är etiska, säger Erik Lundgren, professor i molekylärbiologi i Umeå och ordförande i Vetenskapsrådets nämnd för försöksdjursvetenskap.

Alternativ

Cecilia Clemed är ordförande för stiftelsen Forskning utan djurförsök och doktor i cellulär neurotoxikologi. Hon vill lyfta fram alternativen.

– Många vet inte om att det i dag finns vetenskapligt bättre och mer etiska test- och forskningsmetoder än djurförsök. Till exempel kan giftighetstestning av kemikalier och läkemedel göras på cellodlingar.

TT: Är djurförsök alltid onödigt?

– Nej, i dagens läge kan inte alla djurförsök ersättas, till exempel inom grundforskning, där mekanismers samspel undersöks. Men även där går det framåt även om det behövs mycket mer pengar, säger Cecilia Clemed.

Vilka djur tycker du är okej att använda vid djurförsök?

TT

Publicerad: