Giftigt irländskt fläsk återkallas

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tros ha smittats med cancerframkallande dioxiner genom djurfoder

LONDON. Alla fläskprodukter som producerats i Irland dras tillbaka sedan man upptäckt giftiga ämnen i slaktade grisar, meddelade landets regering på lördagskvällen.

Peter Brådenmark, chef för tillsynsavdelningen på Livsmedelsverket, blir oroad men också förvånad, när TT ringer honom. Verket har inte hört någonting från sina irländska kolleger om saken.

– Är det så att man har funnit dioxiner måste vi vidta åtgärder, men det beror också på vilka koncentrationer det rör sig om, säger Peter Brådenmark.

Sedan 1 september

Fläskkött tros ha smittats med de cancerframkallande dioxinerna genom djurfoder och föroreningen påverkar allt fläskkött som producerats sedan den 1 september i år, enligt ett uttalande från den irländska regeringen.

Ytterligare tester behövs enligt myndigheterna för att slå fast hur omfattande föroreningen av köttet är, men man råder allmänheten att låta bli att äta irländskt fläskkött som en försiktighetsåtgärd.

Dioxiner är gifter som bland annat kan bildas i förbränningsprocesser och som kan finnas i industriellt avfall, uppgav man.

Återkallelsen av allt fläskkött gäller handlare, servicebransch och irländska fläskproducenter.

Peter Brådenmark tror också att dioxinerna hamnat i köttet via fodret. Det kan exempelvis ske genom tillsatta oljor. Samtidigt är Brådenmark fundersam över att allt kött återkallas.

– Det måste handla om ett grundproblem.

Dioxiner lagras i fettet och kan också orsaka svåra hudskador, mutationer, störningar i reproduktionssystemet samt nedsatt immunförsvar.

TT-AFP

Publicerad: