Nyheter

”Höjningen av a-kassan för stor”

Av: 

Robert Triches

Jenny Stiernstedt

NYHETER

Anders Borg beklagar att många har gått ur A-kassan

Anders Borg ångrar sig.

A-kasseavgiften borde aldrig ha blivit så hög.

– Det är ju beklagansvärt att många människor gått ur a-kassan, säger han i kvällens Rakt på med K-G Bergström.

Anders Borg.
Anders Borg.

I kvällens avsnitt av Rakt på med K-G Bergström i SVT tillstår finansminister Anders Borg att höjningen av a-kasseavgiften fick större konsekvenser än väntat.

Större effekter

– Jag tror att vi höjde a-kasseavgiften mer än vad jag skulle ha gjort i dag. Höjningen hade större effekter på medlemskapet i a-kassan än vad jag skulle ha trott, säger Anders Borg i programmet.

Det var den första januari 2007 som regeringens höjningar av avgifterna trädde i kraft. Och liksom många befarat står nu tusentals utan medlemskap då arbetslösheten kommer.

Dagpenning ska räcka

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att andelen arbetslösa som saknar a-kassa är 32 procent – jämfört med 15 procent 2006.

Men Anders Borg säger till K-G Bergström att beslutet fattades eftersom man vid den tidpunkten ansåg sig behöva strama åt den ekonomiska politiken.

Dessutom menar han att man ska kunna klara sig på den dagpenning om högst 320 kr per dag som man får även om man inte är med i a-kassan.

– Den ligger ju på en nivå som gör att man kan hantera situationen, det är så den är fastställd, säger Anders Borg i SVT.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter