Demonstranter till attack mot polisen

Fyra gripna – 52 omhändertagna

Det var stort polispådrag utanför centralstation i Lund på söndagen. Nationalisterna hade 30 november-demonstration till minne av Karl XII. Poliser från hela Skåne kom till Lund.
Det var stort polispådrag utanför centralstation i Lund på söndagen. Nationalisterna hade 30 november-demonstration till minne av Karl XII. Poliser från hela Skåne kom till Lund.

Poliser har attackerats i Lund i samband med de demonstrationer som hålls i dag, 30 november.

Vid 16-tiden hade fyra personer gripits och 52 omhändertagits.

– Polisbilar har utsatts för att man har kastat saker mot dem. Vad vet vi inte, men det rör sig om personer som har tegelstenar och flaskor i händerna, säger Charlie Nilsson, informatör vid Skånepolisen, till aftonbladet.se.

Enligt TT:s reporter på plats hade ett drygt 50-tal nationalister samlats på parkeringen vid centralstationen i Lund. Klockan var då strax efter 14.

Motdemonstranter vid entrén brände facklor och pyroteknik. Det var också de som gick till angrepp mot polisen.

Stort polisuppbåd

– Vårt mål är att hålla isär de här grupperna så långt vi kan, säger Charlie Nilsson.

Mellan de två grupperingarna var det omkring 250 meter, uppger TT.

Ett stort polisuppbåd med hästar och hundar finns på plats i Lund. Mellan grupperna hade polisen även spiketer uppställda.

En mängd åskådare och vanlig allmänhet har fått springa för att inte komma emellan polis och demonstranter. TT:s utsände beskrev vid 14-tiden läget som kaotiskt.

Våld mot tjänsteman

Ännu vid 16-tiden utsattes polisen för sporadiska attacker.

– Stenkastning förekommer ännu på några ställen. Som tur är har ingen skadats, sa Calle Persson, informatör vid Skånepolisen.

Fyra personer hade då gripits och 52 omhändetagits.

– De gripna har förberett våld mot tjänsteman. De omhändertagna har varit ohörsamma mot ordningsmakt eller uppträtt störande.

Grupperna var ännu åtskilda.

Publisert: