FN kräver vapenvila

Men Israel tänker fortsätta offensiven

I en nästan enig resolution uppmanar FN:s säkerhetsråd till "omedelbar, hållbar" vapenvila i Gazaremsan och att Israel fullständigt drar tillbaka sina styrkor.

Men nu säger Israel nej.

– Vi kommer att fortsätta att försvara Israels invånare, säger premiärminister Ehud Olmert.

Strax efter resolutionen natten till fredagen kom uppgifter om nya israeliska flygangrepp med palestinska dödsoffer i norra Gazaremsan. De nattliga anfallen dödade sex människor i Jabaliyya och Beit Lahiya, uppger sjukvårdspersonal och ögonvittnen. De flesta dödsoffren tillhörde samma familj.

Med de senaste dödsoffren har Israel dödat minst 774 människor i Gazaremsan och sårat 3 200, skriver AFP som hänvisar till källor inom palestinsk sjukvården.

Elva israeliska soldater, varav tre på torsdagen, och tre civila har dödats sedan Israel inledde kampanjen mot Gazaremsan för två veckor sedan.

USA stöder

Utrikesminister Condoleezza Rice hyllade resolutionen i ett tal till säkerhetsrådet. Men USA vill se resultatet av Egyptens medlingsförsök, förklarade hon den nedlagda rösten.

Omröstningen i FN följde på flera dagars förhandlingar mellan utrikesministrarna från Frankrike, Storbritannien, USA och flera arabstater. Även Arabförbundets Amr Mussa deltog i samtalen.

Arabstaterna har pressat på västmakterna för att det skulle bli en resolution och inte ett mer urvattnat uttalande. Förhandlarna enades till sist om en kompromiss.

Detta är en historisk händelse, kommenterade Saudiarabiens utrikesminister Saud al-Faisal för journalister i FN-högkvarteret inför omröstningen.

Arabstaterna hoppas att resolutionen kan sätta stopp för Israels attacker på Gazaremsan.

Stänga tunnlar

Säkerhetsrådet betonar nödvändigheten "av en omedelbar, hållbar och helt respekterad vapenvila som leder till det fullständiga tillbakadragandet av israeliska styrkor från Gaza".

Men nu säger Israels premiärminister att en vapenvila inte är möjlig utan att offensiven mot Gazaremsan kommer att fortsätta. Detta på grund av att de rakter som Palestina under dagen avfyrade mot Israel visar att en vapenvila är omöjlig.

– Vi kommer att fortsätta med vårt uppdrag, säger Ehud Olmert enligt AP.

Publisert: