Piraterna förbereder sig för strid

avCamilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Foto: ap
Sirius Star – kapad den 15 november.

Oljetankern Sirius Star lockar islamistmilisen i Somalia till piratnästet Haradhere.

Nu förbereder sig piraterna för strid.

– De har lovat att försvara skeppet från angripare, säger invånaren Hassan Nor till CNN.

Fem pansarfordon, fyllda med islamistmilisens soldater, intog hamnstaden och piratnästet Harardhere i Somalia under helgen.

Orsaken är den saudiska oljetankern Sirius Star, som kapats av piraterna och nu ligger ankrad utanför staden. I fartygets last finns olja värd 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 840 miljoner kronor.

– Soldaterna sa till invånarna att de kommer att kriga mot piraterna eftersom tankern, som är fylld med två miljoner fat olja, ägs av ett muslimskt land och skulle inte ha attackerats, säger invånaren Ahmed Mohamed till CNN.

"Vill dela lösensumman"

En annan av Haradheres invånare, Hassan Nor, säger till CNN att han misstänker att islamistmilisen vill ha del av lösensumman som piraterna krävt för att släppa båten.

Milisen är en gren av det islamistiska parti som hade makten i Somalia under andra halvan av 2006. De förlorade därefter makten på grund av militär insats av Etiopien, men har sedan dess kämpat för att få tillbaka den, rapporterar tv-bolaget.

Förbereder sig för strid

Nu förbereder sig piraterna inför ett eventuellt anfall.

– De beväpnade piraterna har klättrat upp på toppen av fartyget. De har lovat att försvara skeppet från angripare, säger Hassan Nor till CNN.

Samtidigt förhandlar ägarna av Sirius Star med piraterna om lösensumman.

– Vi gillar inte att förhandla med varken terrorister eller fartygskapare, men tankerns ägare är tankerns ägare, det är de som är domaren över vad som händer, sa Saudiarabiens prins Saud Al-Faisal tidigare i veckan.

Publicerad: