Rustar för nya eldmassor – efter åskprognosen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu väntas ett åskoväder slå till på flera håll i landet.
Då rustar räddningstjänsten för nya bränder.
– Man är lite mer på tårna, säger Lars Kranz vid räddningstjänsten i Medelpad.

Det pågår under torsdagen 35 olika räddningsinsatser mot bränder runtom i Sverige, uppger SOS Alarm. Värst drabbade är Gävleborgs län, Dalarna och Jämtlands län, där boende på flera håll har fått evakuera sina hem.

Enligt räddningstjänsten så har flera av bränderna startat efter blixtnedslag. Och när nya åskoväder väntas dra in över Sverige under torsdagskvällen och fredagen rustar flera områden för strid mot nya eldhärdar.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

– Vi har haft stabsmöte hela morgonen här och det diskuterar vi självklart, säger Lars Kranz, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

– Vi funderar på vilka resurser vi kan skicka till de andra bränderna och hur mycket vi kan avvara med tanke på att det med största sannolikhet kommer ett åskoväder.

Förbereder personal och material

Räddningstjänsten i Medelpad har ringt runt till all ledig personal för att se om det finns extra resurser att sätta in.

– Vi förbereder också deltidsorganisationen på att vi kanske kommer att behöva sätta in extra folk. Så vi rekar runt i vår egen organisation för att se över personal och material så att man är förberedd.

1 av 8 | Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Släckningsarbete med helikopter över branden i Ljusdal.

”Lite mer på tårna”

Man har redan tagit in några extra personer för att inte utmatta personalen vid räddningsarbetet vid grannlandskapens bränder.

– Man är lite mer på tårna, man övar inte i samma utsträckning och man ser till att utrustningen är tipp-topp så att man är mer beredd på att ta ett larm på kort tid. säger Lars Kranz.

– Man kanske inte har en båtövning en sådan här dag. Man ser till att man har personal på stationen.

Brandläget i Härjedalen under det senaste dygnet.
Foto: COPERNICUS
Brandläget i Härjedalen under det senaste dygnet.

Har extra beredskap

Enligt SMHI väntas åska även i Dalarna under fredagen. I Västerbergslagen har räddningstjänsten sedan två dagar tillbaka utökat sin styrka för att vara redo.

– Vi håller på att bygga upp en organisation där vi har mer folk i beredskap som kan ta sig hit på 45 minuter, säger Johan Lindell, brandman vid Ludvikas räddningstjänst.

– Sedan har vi två man extra i beredskap. Det har ju inte regnat på länge och med anledning av detta så håller vi på och bygger upp denna styrka så att vi är mer beredda.

Publicerad:

LÄS VIDARE