Stefan Löfven

Löfven rasar mot nazister i Almedalen

avTT

Foto: Henrik Montgomery/TT
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen buar ut Annie Lööf (C) under talet på Centerpartiets dag i Almedalen.

Nazisterna fortsätter att oroa under den pågående politikerveckan i Almedalen.

En kvinna skadades lindrigt i en ny incident på torsdagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) är mycket kritisk till nazisternas tydliga närvaro.

– Det är dags att göra något rejält åt detta. Endera räcker inte lagen till och då ska den skärpas eller så används den inte tillräckligt, säger Löfven.

– Det här skulle vara ett demokratiforum, och så kommer sådana här. Nej!

En man sitter anhållen Visby misstänkt för en misshandel med hatbrottsmotiv på onsdagskvällen.

Tre kvinnor fick syn på en grupp män som de identifierade som medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Bråk uppstod när kvinnorna började protestera med en regnbågsflagga och slagord. En kvinna for i marken när hon "rugbytacklats" av en av männen, som omedelbart greps av en civilklädd polis, skriver Aftonbladet.

– Vi har en stor resurs på ön som ska se till att folk får uttrycka sin åsikt och känna sig trygga. Det är inte bara de uniformerade poliserna, utan vi har flera olika typer av kompetenser, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

Kvinna ramlade

En ny händelse inträffade på torsdagseftermiddagen när NMR-medlemmar dök upp vid Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält.

– De drog upp en banderoll som jag tog tag i eftersom de skulle täcka över vår flagga och sa att de inte fick vara här och då blev jag knuffad till marken, säger en kvinna till Aftonbladet.

Polisen bekräftar.

– Någon försökte veckla upp en banderoll på mötet. En annan person ville hindra det här och då uppstod tumult. Personen som försökte hindra ramlade och gjorde sig illa, säger Carina Skagerlind.

Lööfs tal avbröts

Många har uttryckt oro över att NMR tillåts närvara – och störa, som när Centerledaren Annie Lööfs tal avbröts en stund i onsdags.

Finansminister Magdalena Andersson (S) lyfter fram att nazisternas ständiga filmande och fotograferande av folk också får människor att tveka om de ska våga delta på seminarier eller i annan politisk eller demokratisk verksamhet.

– Man förstör det demokratiska samtalet, säger Andersson.

– Det är så viktigt att vi forsätter samtalet, tar fram fakta, står upp för det fria ordet, det går inte att tysta alla.

"Du får låta"

Polisen vill inte kommentera om den anhållne mannen är medlem i den nazistiska organisationen eller inte.

– För mig är det en enskild person som är misstänkt för brott, säger Carina Skagerlind.

TT: Kan den här typen av händelser påverka NMR:s mötestillstånd?

– I nuläget ser jag inte att det påverkar en organisations grundlagsskyddade tillstånd att ha allmän sammankomst. Den kopplingen ser jag inte nu.

Skagerlind säger att det är noga prövat vad som tillåts vid exempelvis en motdemonstration.

– Du får låta till en viss gräns, men du får inte störa så att mötet inte kan hållas och man inte hör vad vederbörande säger.

ARTIKELN HANDLAR OM