Sven-Erik Bucht

Landsbygdsministern hyllar matbutikernas bojkott: ”Hedervärt”

Av: 

Miriam Bratt

NYHETER

Sommarens torka har lett till foderkris för svenska lantbrukare – vilket har fått flera matbutiker att sluta sälja utländskt kött för att stötta bönderna.

Nu hyllar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) initiativet.

– Det är hedervärt att man har sett den allvarliga situationen och agerar på det, säger han till Aftonbladet.

Under onsdagen har flera matbutiker runtom i landet gått ut med att de ska sluta sälja utländskt kött för att stötta svenska lantbrukare under torkan.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har tidigare i veckan hållit en pressträff där han presenterat regeringens åtgärder för att hantera den alltmer kritiska situationen – nu går han även ut och stöttar matbutikernas initiativ.

– Jag tycker att det är intressanta initiativ nu när man ställer upp för de svenska lantbruken, som ju har en väldigt svår situation, säger han.

Ministern uppmanar alla att göra sitt för att stötta lantbruket genom att tänka på vad man handlar för livsmedel. Själv brukar han till exempel vara noga med att köpa svenskt kött, berättar han.

– Vi kan alla göra medvetna val, säger ministern.

Vad gör ni i regeringen för att stötta lantbruket?

– Vi jobbar nu med att göra större förtida utbetalningar till lantbrukarna. Vi tittar också på att ge fraktstöd för att kunna frakta foder från norr till söder.

Han berättar även att de undersöker om de kan få stöd genom EU:s krisfonder, vilket Aftonbladet rapporterat om tidigare.

Ministern: ”Mycket allvarligt”

Enligt Sven-Erik Bucht (S) är situationen ”mycket allvarlig”. Både ägare till lantbruksdjur och hästar har en svårt situation och bristen på foder kommer troligen göra sig påmind även i vinter, enligt Bucht.

– Vi vet att betesmarker till och med är sönderbrända och det innebär att man inte ens kan släppa ut djuren på bete. I stället har man fått börja utfodra med det lilla vinterfoder som man har fått.

Avslutningsvis vill han dock uppmuntra lantbrukarna med orden:

– Jag vet att svenska folket ställer upp för svenskt lantbruk.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är bonddotterns gripande mejl till kommunen

ÄMNEN I ARTIKELN

Sven-Erik Bucht

Landsbygdspolitik

Foderbristen