Våldtog kvinna 1984 – nu döms han

1 av 2 | Foto: Nu döms Billy Roy Day för våldtäkten han begick för över 30 år sedan.
NYHETER

1984 blev en svensk kvinna överfallen och våldtagen i London. Nu, över 30 år senare, döms mannen.

– Hon har väntat länge på rättvisa, säger åklagare Samantha Cohen, enligt Court News UK.

Det var 1984 och den svenska kvinnan, som var 19 år gammal då, hade bara varit i London i sex veckor. Hon arbetade som au-pair och en kväll skulle hon och en vän gå på bio. Men när hon var på väg genom Shirehall Lane Park blev hon attackerad av en man med kniv. Han hotade att bryta nacken av henne om hon skrek och därefter våldtog han henne.

Trots att en undersökning sattes in för att hitta den misstänkte då fanns inga tydliga ledtrådar och strax efteråt återvände kvinnan hem till Sverige.

Hittade gärningsmannen – 30 år senare

1998 undersökte man på nytt bevismaterialet som hittats på brottsoffret och på hennes kläder. Då kunde en DNA-profil på förövaren skapas men det gav inga matchningar i brottsregistret.

Men 2013 kördes DNA-profilen för en man vid namn Billy Roy Day genom systemet – och fick en träff på våldtäkten som ägt rum nästan 30 år tidigare.

– Chansen att sperman skulle ha kommit från någon annan än Day är ungefär en på miljarden, säger Samantha Cohen, åklagare, enligt Court News UK.

”Hon har väntat länge på rättvisa”

Day bodde dessutom intill parken där våldtäkten ägt rum och hans utseende passar in på vittnesmålet som gavs.

– Det var verkligen skönt att kunna lokalisera offret och efter alla dessa år kunna berätta för henne att mannen som så brutalt attackerat henne hade blivit identifierad och arresterad, skriver Gary Farrelly, utredare, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag hoppas att det här fallet ger andra offer för sexuella övergrepp förtroende nog att rapportera brotten till polisen så vi kan utreda dem och samtidigt visa att vi är engagerade i att ge dem upprättelse, oavsett hur lång tid det gått.

Under torsdagen dömdes Day för bland annat våldtäkt och i september kommer han att få sitt straff tidsbestämt.

– Det verkar kanske som att allt det här hände för länge sedan men för kvinnan känns det som igår. Hon har väntat länge på rättvisa, säger Samantha Cohen.