Partikongressen inledd i Nordkorea

1 av 11
NYHETER

Arbetarpartiet i Nordkorea har öppnat sin första kongress på 36 år.

De 3 400 delegaterna avbröt flera gånger Kim Jong-Uns inledningstal med höga applåder och jubel.

I talet hyllade diktatorn landets utveckling av kärnvapen och tackade befolkningen för den lojalitetskampanj de nyligen genomgått.

Den senaste partikongressen höll Arbetarpartiet i Nordkorea 1980. Då var den 33-åriga diktatorn Kim Jong-Un inte ens född. På fredagen inledningstalade han vid mötets öppnande. Kim Jong-Un var klädd i svart frack, grå slips och bar de hornbågade glasögon som liknar de hans farfar, grundaren av Nordkorea, också bar.

Ett stort antal journalister från hela världen har bjudits in, men de tillåts inte komma närmare än 200 meter från arenan där mötet pågår och de följer vad som sker via tv-sändningar.

Kim Jong-Un tackade, enligt nyhetsbyrån AP, befolkningen för den 70 dagar långa lojalitetskampanj som nyligen avslutades. I den uppmanades arbetare att jobba extra mycket för att öka landets produktion.

Tackade forskare för "mirakel"

I talet hyllade diktatorn dessutom landets senaste kärnvapenprov. Han nämnde särskilt landets forskare "för att ha utvecklat milstolpar och mirakel med det magnifika och uppmuntrande ljudet av den första vätebomben i vår republik."

Det var i januari som Nordkorea genomförde sitt senaste test. Det ledde till hårda fördömanden från omvärlden, men det har ifrågasatts om det verkligen var en vätebomb som testades.

Sydkoreas försvarsminister Han Min-Koo har tidigare varnat för att Nordkorea kan komma att genomföra sin femte kärnvapenprovsprängning under partikongressen.

Satellitbilder visar aktivitet

– Nordkoreas mål är att bli internationellt erkänd som en kärnvapenmakt. Vi anser att deras kärnvapenförmåga utvecklas, sade han inför Sydkoreas parlament tidigare i veckan.

Enligt AP, som hänvisar till den amerikanska sajten 38 North, visar satellitbilder att Nordkorea kan förbereda för en ny testsprängning inom en snar framtid. På torsdagen syntes fordon vid en ledningscentral, som tros användas för att kontrollera de underjordiska sprängingarna.

Enligt sajten brukar ingen aktivitet förekomma vid ledningscentralen förutom i samband med förberedelser inför kärnvapentest.

Journalister övervakas

Alla utländska journalister på plats i huvudstaden Pyongyang övervakas noga.

– Våra övervakare står under en enorm press för att säkerställa att vi inte gör bort dem inför regimen på något sätt, så det finns en genomgripande paranoia för allt vi gör, säger CNN:s utsända Will Ripley till sajten TVNewser enligt TT.

Kongressen pågår i fyra till fem dagar. Syftet har beskrivits vara att stärka ledaren Kim Jong-Uns ställning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea