15-årsgräns på bio kan skrotas

Foto: Åldersgränserna på bio kan ändras och 11-åringar kan komma att få se filmer med 15-årsgräns i vuxens sällskap.
NYHETER

Snart kan åldersgränserna på bio ändras. En 11-åring ska kunna se en film med 15-årsgräns tillsammans med en vuxen, enligt ett förslag från Statens medieråd, skriver SR:s Kulturnytt.

Den så kallade ledsagarregeln för 15-årsgränsen på bio kan komma att utvidgas, enligt ett förslag från Statens medieråd. Ledsagarregeln innebär att filmer med 7- eller 11-årsgräns kan ses av yngre barn i sällskap av en person som fyllt 18 år.

Idag omfattas inte filmer med 15-årsgräns av regeln, men detta kan alltså komma att ändras.

Förslaget, som väntar på att behandlas av kulturdepartementet, skulle innebära att en 11-åring skulle kunna se en film med 15-årsgräns, tillsammans med en vuxen.

Barn har rätt till information

Bakgrunden är att Statens medieråd anser att föräldrar redan har ett stort ansvar för sina barns mediekonsumtion och att det borde utökas till att gälla även på bio.

Men den främsta anledningen handlar om barns rätt till information. Att skicka in en film för granskning medför en viss kostnad och därför får vissa filmer automatiskt en 15-årsgräns, utan att granskas.

– Många filmer med 15-årsgräns på bio idag har inte ett innehåll som motiverar den 15-årsgränsen. Med en utvidgad ledsagarregel skulle man delvis komma till rätta med det problemet, säger Johan Karlsson, verksamhetsansvarig för filmgranskningen på Statens medieråd, till Sveriges Radio.

Förslaget har kritiserats

Det nya förslaget har dock kritiserats av filmdistributörernas branchförening, Sveriges filmuthyrareförening.

De menar att de ansvariga utgivarna själva ska bestämma över åldersgränserna och har lämnat ett eget förslag till kulturdepartementet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film