Extremt lågt förtroende för MP-språkrör

Ny undersökning från Aftonbladet/Inizio: Fyra av fem saknar förtroende för Romson

Bara en av fem MP-väljare har förtroende för språkröret Åsa Romson.

Siffrorna förvånar, enligt opinionsanalytikern.

– Det är väldigt ovanligt att ha så lågt förtroende bland sina egna, säger Karin Nelsson på Inizio.

Miljöpartiets egna väljare har lågt förtroende för partiets språkrör. Det visar en undersökning från Aftonbladet/Inizio, där man frågat 404 väljare. Endast var femte MP-väljare uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för Åsa Romson.

Gustav Fridolin har högre stöd, men bara fyra av tio uppger att de har stort eller ganska stort förtroende för honom.

– Det är anmärkningsvärt eftersom det är väldigt låga siffror som miljöpartisterna ger sina egna språkrör, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker för Aftonbladet/Inizio.

När man för ett tag sedan ställde samma fråga till socialdemokraterna om Stefan Löfven fick han 85 procent stöd.

Lövin intern favorit

I helgen håller Miljöpartiet kongress i Karlstad, och Gustav Fridolin och Åsa Romson har valt att ställa sina platser till förfogande. Men båda har meddelat att de gärna vill fortsätta leda partiet om de får stöd under kongressen.

Enligt undersökningen från Inizio tycker en majoritet, 59 procent, att Åsa Romson ska avgå. Hela 44 procent tycker att biståndsministern Isabella Lövin ska ersätta Romson. 14 procent tycker att kulturministern Alice Bah Kunke ska ta över hennes post.

– En klar majoritet vill att hon ska avgå. Åsa Romson har under längre tid haft lägre förtroende, nu när det är akut för Miljöpartiet har hon inte mycket att ta av, säger Karin Nelsson.

Fridolins förtroende sjunker

Över hälften av de tillfrågade, 54 procent, tycker att Gustav Fridolin ska fortsätta att leda partiet. Var fjärde MP-väljare tycker att dock att han bör lämna och ersättas av finansmarknadsminister Per Bolund eller riksdagsledamoten Carl Schlyter. Men 40 procent är osäkra på vem som skulle vara en lämplig efterträdare till Fridolin.

– Han har tidigare haft relativt högt förtroende, men det har börjat droppa under våren, säger Nelsson.

I undersökningen framgår att många av de tillfrågade är kritiska till sitt parti.

”Åsa Romson verkar vara mycket bra expert på miljöfrågor, men är varken bra ledare eller talare”, skriver en av de tillfrågade.

Men samtidigt svarar nio av tio av de tillfrågade att de kommer att rösta på Miljöpartiet i nästa val.

”Varit turbulenta veckor”

Varken Fridolin eller Romson vill kommentera resultatet av undersökningen.

– Det har varit några turbulenta veckor för Miljöpartiet. Det har också gett effekt på dessa siffror, säger partisekreteraren Anders Wallner i ett uttalande via sin pressekreterare.

Vad säger det här inför helgens kongress?

– Jag hoppas att kongressen blir en nystart för partiet då vi återigen får möjlighet att prata om de stora politiska frågor som vi lägger vår tid för att påverka, som klimatutmaningen och barnens rätt till en bra skola.

Står Fridolin och Romson fast vid beslutet att de vill fortsätta att leda partiet om de får förtroende?

– Åsa och Gustav har bett valberedningen bereda det bästa möjliga förslag till språkrör och sedan är det kongressen som avgör partiets ledarskap inför valet 2018. De har båda varit tydliga med att de vill fortsätta leda Miljöpartiet, säger Anders Wallner.

Publisert:

LÄS VIDARE