Kanada hoppas kunna ta ”dödsgrepp” på branden

1 av 9
NYHETER

Duggregn och svalare temperaturer kan förhoppningsvis leda till att man lyckas få "dödsgrepp" om storbranden i Kanada.

Släckningsarbetet har nått en vändpunkt enligt Chad Morrison, chef vid Albertaprovinsens räddningstjänst.

– Det här är riktigt bra släckningsväder, säger han.

Under natten mot måndag meddelade kanadensiska myndigheter att skogsbranden, som sedan en vecka härjar i Alberta, rör sig långsammare.

Brandytan har minskat något sedan i lördags då den nästintill fördubblades. Nu är det svalare temperaturer och lite regn – ett väderläge som väntas hålla i sig de kommande dagarna.

"Bra släckningsväder"

Det gör Chad Morrison, chef vid Albertaprovinsens räddningstjänst, glad. Han svarade ja på frågan om de nått en vändpunkt.

– Det här är riktigt bra släckningsväder. Vi kan verkligen få ett ”dödsgrepp” om den här branden nu, säger Chad Morrison enligt nyhetsbyrån AP.

Det förändrade väderläget gör att räddningstjänsten troligen kommer att kunna släcka så kallade "hot spots".

Huvuddelen av brandytan har ringats in. Fler än 500 brandmän har slitit med att begränsa eldens framfart. En av dem sade tidigare i helgen till tv-kanalen CBC att vissa av dem jobbat i 40 timmar i sträck för att släcka "besten", som branden döpts till i kanadensiska medier, skriver TT.

Massevakueringen slutförd

Den enorma massevakueringen av invånarna i Fort McMurray har slutförts. Nästan 90 000 människor har tvingats lämna staden. Branden har eldhärjat 1 600 bostäder och slagit ut gas-, vatten- och elnätet. När invårnarna kan återvända är högst oklart, enligt myndigheterna.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden.

ARTIKELN HANDLAR OM