Aftonbladet dubbelt nominerade till Guldspaden

1 av 2 | Foto: Fallets huvudperson Samir och Aftonbladets Anders Johansson.
NYHETER

Aftonbladet är Guldspadenominerade två gånger i kategorin Webb.

Kerstin Weigl och Kristina Edblom har nominerats för granskningen Männen som dödar och Anders Johansson för podden Fallet.

– Jag är superlycklig, säger Kerstin Weigl.

I dag presenterades årets Guldspadenomineringar. Aftonbladet är nominerade två gånger – Kerstin Weigl och Kristina Edblom har nominerats för granskningen Männen som dödar och Anders Johansson för podden Fallet.

– Jag är superlycklig, tänk sju år har vi hållit på. Efter sju år kan vi visa hela bilden, säger Kerstin Weigl, som i november 2015 belönades med Lukas Bonniers stora journalistpris för alla sina artiklar om mäns dödliga våld mot kvinnor.

Granskningen om kvinnor som dödas av sina män har hållit på sedan 2009, då duons första avslöjande publicerades. Kerstin och Kristina var de första som någonsin tagit reda på att 153 kvinnor dödats av sina män under 2000-talet. Och den räkningen har fortsatt, nu är siffran uppe i 237.

”Inte sjunkit in än”

Anders Johanssons poddgranskning Fallet ledde till något unikt. Morddömde Samir ansökte i samband med granskningen också om resning. Resningsansökan byggde i praktiken på de nya uppgifter som kommit fram i den journalistiska granskningen. Åklagaren öppnade förundersökningen på nytt och tillstyrkte sedan resningsansökan - och skrev att den nya bevisningen entydigt talade för att Samir inte var gärningsman.

– Det känns jätteroligt, även om det inte har sjunkit in än hur stort det här är. Guldspaden är ett fint pris och det känns stort att bli nominerad, säger Anders Johansson.

– Det här priset ska premiera självständig undersökande journalistik och det är nog Fallet ett ganska bra exempel på.

Svea hovrätt väntas meddela att det beviljas resning, och kanske även en friande dom, under våren, något som är mycket sällsynt. Anders Johansson hoppas att det kommer innan prisutdelningen.

– Beslutet kan knappast bli något än friande dom, för ett mord som begicks för 30 år sedan. Jag är glad för Samirs skull, han har försökt att få resning innan men det är ingen som har lyssnat på honom, säger han.

Tagit fram unikt material

Eftersom Fallet och Männen som dödar är nominerade i kategorin Webb kommer de att tävla emot varandra. Med granskningen Männen som dödar ville Kerstin Weigl och Kristina Edblom berätta om männen som tagit livet av sina fruar, sambos och flickvänner.

– Vi har tagit fram 180 rättpsykiatriska undersökningar på män som dödar sin kvinna, säger Kerstin Weigl.

Hur har ni lyckats få fram materialet?

– Genom att vara sjukligt envisa. Vi hade kunskap om vilka kvinnor som dödats, då ville vi söka info om männen. Vi har också intervjuat två av dem på anstalt, säger hon.

Vinnarna avslöjas 9 april

Under granskningen upptäckte de att männen själva ofta hade försökt få hjälp innan.

– Vi såg också att varningen ofta kom från männen själva, att de var tickande bomber, säger Kerstin Weigl.

Guldspaden delas ut av Föreningen för grävande journalister och vinnarna avslöjas på Grävseminariet i Göteborg den 9 april.

ARTIKELN HANDLAR OM