Varnar för katastrof när fler och fler länder stänger sina gränser

1 av 8 | Foto: Flyktingar släpar sina nyinköpta tält och sätter upp dem på någon av åkrarna vid gränsen mellan Grekland och Makedonien.
NYHETER

IDOMENI. Drömmen om Europa slutar vid Greklands gräns mot Makedonien.

Aftonbladet är på plats vid det allt större flyktinglägret i byn Idomeni – där FN nu varnar för en humanitär katastrof.

Vi ser dem på flera hundra meters håll på vägrenen till den raka motorvägen från Greklands näst största stad Thessaloniki. Till fots och i rullstolar, några med kryckor, andra barfota, tar de sig fram mot den makedonska gränsen. När de börjar närma sig lägret går de längs tågspåret. Vissa har tagit med sig några få ägodelar i en väska, andra kommer helt tomhänta.

Flera vi talar med har gått i över tolv timmar. Men snart kommer de inte längre. Den taggtrådsförsedda grinden till Makedonien är stängd.

Sköt tårgas

Förra veckan vidtog en rad europeiska länder åtgärder för att stävja flödet av flyktingar från Grekland. Därför sitter över 8 000 personer just nu fast vid den lilla grekiska byn Idomeni. En nederländsk kvinna som arbetar för Rädda barnen berättar att lägret bara är gjort för 1 200 flyktingar. Sjukdomarna sprider sig över åkrarna, tälten blir dyrare för varje dag som går.

FN:s flyktingorgan UNHCR varnar för att ”Europa står på randen till en självförvållad humanitär kris”. Enligt UNHCR råder det brist på mat, vatten och skydd i lägret. Under måndagen sköt makedonsk polis tårgas mot desperata flyktingar som försökte riva stängslet utmed gränsen.

Elfte dygnet för Ibrahim, 2

Vid halv sju-tiden på kvällen försvinner solen bakom bergen i väster och mörkret sänker sig över lägret. Barn byter om till pyjamas och hämtar småpinnar till brasorna som tänds mellan tälten.
På en lerig åker bara ett 20-tal meter från taggtrådsstängslet står Ibrahim Elmarsawy, 2, och gråter. Hans storebror Mohaned, 17, berättar att familjen är inne på sitt elfte dygn i lägret. Att vända om är dock inte ett alternativ.
Precis som alla andra vi pratar med vill de starta ett nytt liv i Tyskland.
– Jag vill bli pilot – då hade jag kunnat flyga över gränsen, säger Mohaned.

ARTIKELN HANDLAR OM