Flashback

Psykolog – och sprider hat mot araber på nätet

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Menar att det inte påverkat hans vård av utlandsfödda patienter Enhetsjurist kritisk: ”Man är legitimerad 24 timmar om dygnet”

"Palestinier är bara simpla araber, ett av världens mest efterblivna och underutvecklade folk", skriver en 42-årig psykolog på Flashback.

Han och alla andra män inom vården som Aftonbladet avslöjat med rasistiska nätkommentarer påstår samma sak:

Trots hatinläggen har de alltid gett patienter med invandrarbakgrund lika bra vård som andra.

Den 42-årige psykologen gjorde flera hatiska och rasistiska kommentarer på Flashback mellan 2007 och 2012. Förutom kommentaren om palestinierna skriver han:

"Sett till ett större perspektiv är svenskar skadliga för den europeiska civilisationens överlevnad på grund av den enorma mängd araber och andra mellanöstlingar och muslimer som svenskar släpper in i Europa. /.../Sverige är taget som gisslan av en junta politiker som inte förtjänar något annat än det hårdaste straffet."

"Araber och andra muslimer har spridit sig överallt i världen och är hatade överallt. Deras mentalitet är helt enkelt inkompatibel med ett civiliserat samhälle."

"Jag kan garantera att jag och många med mig, inte känner något annat än äckel och förakt inför den muslimska världen och den vedervärdiga och efterblivna sk. kulturen där." Dessutom kallar han dåvarande landstingspolitikern Filippa Reinfeldt för en "vidrig människa" som måste rannsakas och få "betala det högsta priset".

”Jag skrev i stor ilska”

När Aftonbladet knackar på hemma hos psykologen stänger han dörren direkt utan att säga något när han ser mikrofonen och filmkameran. Några dagar senare svarar han på våra frågor via mejl:

– De råa och tillspetsade kommentarerna kommer från en tid då jag var indragen i en konflikt där jag bodde. Det var ett gäng och det fanns en hotbild. Jag skrev i stor ilska som en reaktion på dem. Slog brett. Orden och uttrycken valdes för att vara så starka som möjligt, någon djupare mening låg det inte bakom. Orden skulle synas helt enkelt, skriver han och fortsätter:

– Jag ber alla berörda om ursäkt och beklagar djupt den destruktiva påverkan sådana texter haft och har.

Han skriver också att "textexemplen är för mig gamla och känns konstiga, men de ligger upp till nio år tillbaka i tiden. Jag jobbade inte när de skrevs". Det stämmer, men hans önskan att svenska politiker och Filippa Reinfeldt ska avrättas skrevs 2011 respektive 2012, medan han gick psykologutbildningen. Sin legitimation fick han året efter, 2013.

Förnekar att det påverkat vården

Psykologen förnekar att hans rasistiska kommentarer skulle ha påverkat vården av patienter med invandrarbakgrund:

- Att se och möta individer med olikheter i bakgrund, livvssituation och förmåga kan jag säga alltid varit min högsta vilja och ambition i arbetet. Det är nog svårt att få ihop med de utvalda texterna men så är det. Inget av deras innehåll återspeglas i patientarbetet eller andra kontakter och har aldrig gjort det.

Samma förnekelse gäller all annan vårdpersonal i Aftonbladets granskning som svarat på våra frågor:

• En läkare som påstår att somalier är lätt förståndshandikappade behandlar "självklart" somalier likadant som svenska patienter.

• En sjuksköterska som skrivit att "det är åt helvete att sjukdomen islam ska spridas" garanterar att han inte gör skillnad på hudfärg, sexualitet eller härkomst i sitt jobb.

• En läkare som skriver om "arab-avskum", hävdar att "muslimer=våldtäkter" och påstår att "blattesvin bara förstår våldsspråk" bedyrar att han behandlar alla lika "oavsett etnisk bakgrund".

• En överläkare som menar att "islam är en förvärvad sinnessjukdom" hävdar att han "med gott samvete" kan säga att han alltid behandlat patienter rättvist.

• En sjuksköterska som kallat personer med invandrarbakgrund för undermänniskor, getknullare och apor uppger att han aldrig gjort skillnad på patienter.

”Man är legitimerad 24 timmar om dygnet”

Men Christina Franzén, enhetsjurist och inspektör på Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ger inte mycket för de legitimerade läkarnas, sjuksköterskornas och psykologens förnekanden:

- Man är legitimerad 24 timmar om dygnet.

Du menar att man inte kan göra rasistiska kommentarer på sin fritid, och tro att man kan vara en bra läkare?

- Nej. Det är ungefär som om du är yrkeschaufför, då kan du inte följa trafikreglerna medan du kör åt din arbetsgivare, och sedan på din fritid köra som en blådåre och tro att du ska ha körkortet kvar.

Du tror inte att de tar hand om patienterna på ett bra sätt trots de rasistiska kommentarerna?

- Nej. Man är tvungen att ansvara för legitimationen hela sitt liv, inte bara de timmar man tillbringar på jobbet, säger Franzén.

Har du erfarenheter av rasism inom vården? Tipsa oss på granskning@aftonbladet.se

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flashback

Rasism