Statvetare: ”Lövins tal avgörande”

NYHETER

Miljöpartiet hamnade under riksdagsspärren, visar Aftonbladet/Inizios senaste opinionsmätning.

I dag håller vice statsminister Isabella Lövin sitt sommartal. Och det kan vara avgörande.

– Hon kan ha lyckan med sig i dag och vända opinionen, säger statsvetaren Marja Lemne till TT.

Om det vore val i dag skulle Miljöpartiet åka ut ur riksdagen. I den opinionsundersökning som Aftonbladet publicerade i går fick MP endast 3,2 procent och hamnar under fyraprocentsspärren. Språkröret Isabella Lövins sommartal i Avesta i dag är "livsviktigt" för att vända opinionen, enligt Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet och Södertörns högskola.

– Isabella Lövin kan ha lyckan med sig i dag och vända opinionen. Men hon saknar en agitatorisk ådra och visade ingen stor talartalang i Almedalen, säger Marja Lemne till TT.

Isabella Lövin har en fortsatt svag framtoning och svarar på frågor på ett sätt som är typiskt för medietränade politiker, anser Marja Lemne.

– Hon svarar repetitivt och upprepar saker utan att egentligen ha svarat på frågan, säger hon.

Mest kompromisser

Efter Miljöpartiets svikna vallöften om försäljningen av Vattenfalls brunkols verksamhet i Tyskland och en rad andra stormar kring partiet som under våren ledde till statsråden Mehmet Kaplan och Åsa Romsons avgång har Miljöpartiets siffror sjunkit avsevärt. Bortsett från det har partiet heller inte levererat så mycket under de två år som gått sedan valet, enligt Marja Lemne.

– Miljöpartiet ger tyvärr intryck av att man är beredd att kompromissa med vad som helst för att sitta kvar i regeringen. Men de kan ju inte gå till val på att "vi lyckades sitta kvar", säger hon.

Ta ställning

För att vända opinionen krävs att Isabella Lövin i sitt tal tydligt eggar och entusiasmerar och visar ett klart ställningstagande i en fråga, enligt Marja Lemne.

Frågan om tiggeri kan däremot vara för kontroversiell, resonerar hon.

– Hon borde i stället ta upp och profilera sig i en helt ny fråga, som till exempel kvaliteten och framtiden för vårt dricksvatten.

Aftonbladet/TT