Turkiet slopar åldersgräns för sex

Den nya lagen gör att det inte längre kommer finnas några hinder för att ha sex med barn under 15 år.
Den nya lagen gör att det inte längre kommer finnas några hinder för att ha sex med barn under 15 år.

Turkiska författningsdomstolen har röstat igenom en ändring av sin sexuallagstiftning.

Tidigare har det varit olagligt att ha sex med barn under 15 år – men det är det inte längre.

Nu ska det räcka med samtycke för att räknas som myndig.

Turkiska författningsdomstolen har röstat för att avskaffa lagen som i dag gör det olagligt att ha sex med barn under 15 år. Beslutet antogs med en knapp majoritet med sju röster mot sex och togs upp efter att de tvingades ta ställning till en lagtolkning i en lägre instans som fastslagit att barn mellan 12 och 15 år bör räknas som sexuellt myndiga.

”Lagen måste skilja mellan ett fyraårigt barn och en fjortonåring, som kan förstå innebörden av sexuella relationer och kan ge sitt samtycke”, står att läsa enligt DN.

Beslutet har mött stor kritik

Beslutet har redan väckt stor ilska bland akademiker och kvinnorättskämpar som flaggar för att beslutet kommer att leda till att sexuella övergrepp på barn går ostraffade.

– Det här beslutet kommer att leda till oönskade äktenskap. Människor kommer att kunna kidnappa och våldta barn, gifta sig med dem vid en tidig ålder och hindra dem från att gå till skolan. Vi ser nu över om vi kan få dem att upphäva beslutet, säger Canan Güllü, ordförande för turkiska kvinnoförbundet TKDF, till Hürryiet Daily News.

Hon menar att om de måste så kommer de att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

Hon får medhåll från Bahar Gökler, ordförande för en organisation som arbetar för att förhindra övergrepp mot barn:

– Först och främst är alla individer under 18 år ett barn enligt internationella konventioner. Att försöka söka samtyckte med ett barn när det handlar om sexuella övergrepp är helt uteslutet.

I Turkiet har redan 3,5 miljoner barn ingått äktenskap och på senare år har allt fler föräldrar ansökt om att få gifta bort minderåriga döttrar, skriver DN. Med det nya beslutet skulle de ansökningarna kunna bli helt överflödiga.

Klargörande: Tolkningen av lagen är omstridd

Edit 17 augusti: Efter att nyheten spridits över världen säger flera sakkunniga att den turkiska författningsdomstolen är missförstådd, och inte alls har avskaffat 15-årsgränsen.

Enligt den svensk-turkiske advokaten Sadik Kutlu – som har läst författningsdomstolens dom – är sexuella handlingar med barn under 15 år alltjämt straffbara i Turkiet. Straffet för våldtäkt mot barn är 16 års fängelse.

Skälet till att domstolen ogillat den gamla lagen är att den inte tillåter att man tar hänsyn till offrets ålder när man bestämmer påföljd för gärningsmannen.

Domstolen kan alltså inte ta hänsyn till om det rör sig om ett fall där en vuxen man haft sex med en fyraåring, eller ett fall där en 16-årig pojke haft samtyckessex med sin 14-åriga flickvän. Det är detta som nu ska ses över.

Läs mer om tolkningsförvirringen här.

Nathalie Mark

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN