Sista semesterveckan – så blir vädret där du bor

1 av 4
NYHETER

För många är vi nu inne på sista veckan av semestern. Aftonbladet har kollat upp var ni ska befinna er för att maximera soltimmarna – och var ni ska undvika att vara.

Under helgen har vädret varit ostadigt på många håll i landet. I Skåne och Södermanland har rapporter kommit in om tromber och i Uppsala skapade regnet en smärre översvämning. Men i veckan ser det ut att lugna ned sig något.

– I början av veckan blir det en hel del växlande molnighet, sol som kommer och går men även en del regn och åskskurar, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

”Typiskt svenskt sommarväder”

Framåt mitten av veckan drar dock mer regnoväder in över landet och det blir mindre sol, mer ostadigt väder och mer ihållande regn.

– Överlag kan man säga att det inte ser ut att bli många dagar med uppehåll. Det blir både regn och sol så det finns något som passar alla.

Regnets tyngdpunkt ser dock ut att ligga västerut i landet så vill du maximera dina solchanser ska du hålla dig på ostkusten.

– Är man ute efter uppehåll så är det Östersjölandskapen man ska vara i – Öland, Gotland och Mälardalen. Där är solchanserna störst.

I samband med åskan senare i veckan kan det bitvis bli både kraftiga regnskurar och åska. Det kan även blåsa upp en del – men överlag är det en ganska lugn vecka som väntar Sverige.

– Det blir typiskt svenskt sommarväder, säger Sandra.

Så blir vädret där du bor

Götaland

  Under måndag och tisdag blir det växlande molnigt med passerande regnskurar och inslag av åska. Lokalt kan regnet tidvis vara kraftigt.

  Framåt onsdag och torsdag passerar ett område med mer ihållande regn. Berorende på hur snabbt regnet rör sig över Götaland kan det spricka upp framåt torsdag. Men det blir fortsatt regnskruar.

  Till helgen ser det ut att bli lite sol på fredag men därefter kommer ett område med regn in söderifrån och passerar över Götaland på väg norrut.

  Bäst solchans blir det under början av veckan samt torsdag och fredag. Håll dig längst ostkusten och Östersjölandskapen, främst Öland och Gotland.

Svealand

  Under måndag till onsdag blir det växlande molnigt med passerande regnskurar och inslag av åska. I östra Svealand blir det dock mer uppehåll.

  Framåt torsdagen passerar ett regnområde över Svealand som dock spricker upp under fredagen då det blir växlande molnighet.

  Under lördag passerar ytterligare ett regnområde och då kan det tidvis bli kraftiga regnskurar innan det spricker upp igen på söndag.

  Bäst solchans blir det under måndag till onsdag samt fredag och söndag. Håll dig längst ostkusten och Östersjölandskapen, främst Mälardalen.

Norrland

  Under början av veckan blir det växlande molnigt med passerande regnskurar och inslag av åska.

  Först till helgen kommer ett mer ihållande regnområde in över Norrland.

  Bäst solchans blir det i början av veckan, fram till fredag. Inget område sticker ut mer än något annat utan mellan skurarna kommer det att bli sol bitvis i hela Norrland.