Trump vill ena partiet – ger Ryan sitt stöd

1 av 3
NYHETER

Republikanen Donald Trump har haft en tuff vecka. Kritiken haglar över den kontroversielle presidentkandidaten och han faller i opinionsmätningarna.

I ett försök att ena partiet har han nu gett talmanen Paul Ryan sitt stöd.

Han ställer sig även bakom de prominenta senatorerna John McCain och Kelly Ayotte.

Donald Trump har under hela sin valkampanj slagit vilt omkring sig och attackerat partikamrater till höger och vänster. Tiden efter Republikanernas konvent, där han formellt utsågs till presidentkandidat, har varit tuff när kritikerna slagit tillbaka mot honom.

– Republikanernas kandidat är olämplig som president och han fortsätter att bevisa det, sa president Barack Obama i veckan.

Ligger efter Hillary Clinton

Senast gick förre CIA-chefen Michael J Morell till hårt angrepp och kallade Donald Trump för "ett hot" mot landets säkerhet.

Enligt Politico ligger han i genomsnitt sju procentenheter bakom rivalen Hillary Clinton i opinionsmätningarna.

Nu har Donald Trump slagit an en mjukare ton genom att ge sitt stöd till representanthusets talman Paul Ryan. Det skedde vid ett kampanjmöte i Green Bay i Wisconsin på fredagen.

– Vi måste stå enade. Vi måste vinna det här valet. Det är verkligen ett av de viktigaste valen under min livstid, sa han, skriver Politico.

"Arm i arm"

Tidigare har Donald Trump vägrat att ställa sig bakom den Wisconsin-borne Paul Ryan. Men nu lät det annorlunda.

– Arm i arm kommer vi att rädda landet från katastrofen Obama-Clinton, sa han, enligt AP.

– Vi kommer att ha meningsskiljaktigheter. Men vi kommer att vara oense som vänner och aldrig sluta att arbeta tillsammans mot seger.

Donald Trumps charmoffensiv slutade inte med Paul Ryan. Han gav också sitt stöd till Arizona-senatorn John McCain, som han tidigare ifrågasatt som krigshjälte och hånat för fångenskapen under Vietnamkriget.

Även New Hampshire-senatorn Kelly Ayotte fick tummen upp.

– Hon är en stigande stjärna, sa Donald Trump.

Kommer fortsätta kritisera

Paul Ryan närvarade inte när Donald Trump talade. Men han har tidigare deklarerat sitt stöd till presidentkandidaten och gjorde ett uttalande några timmar innan mötet i Wisconsin.

Talmannen betonade då att hans lojalitet inte är gränslös. Han kommer fortsätta att kritisera Donald Trump när det är påkallat.

– Om jag hör något som jag tycker förvränger konservatismen och förvrider de värderingar och principer som kännetecknar oss republikaner, då kommer jag att säga ifrån och försvara oss, så att folket i det här landet inte missförstår vilka vi är och vad vi tror på, sa Paul Ryan i en radiointervju, enligt Politico.

ARTIKELN HANDLAR OM