Trafikverket tvingar fram ändring i Pokémon Go

Pokémon Go har fått stort genomslag på kort tid.
Pokémon Go har fått stort genomslag på kort tid.

Myndighetens sambandscentral var ett så kallat ”pokéstop” i det populära mobilspelet. Nu har tillverkaren hörsammat Trafikverkets krav.

– Det är bra att de lyssnar på folks åsikter, säger Trafikverkets säkerhetshandläggare John Måhlén.

När spelet ”Pokémon Go” släpptes i Sverige var Trafikverkets sambandscentral i centrala Stockholm ett ”pokéstop” där spelare kan få olika föremål som behövs i spelet.

I förra veckan skickade myndigheten ett kravbrev till spelutvecklaren Niantic där de bland annat krävde att stoppet skulle tas bort. Ett krav som nu lett till förändring i spelet.

– Vi gjorde en anmälan via deras hemsida och fick på så vis kontakt. När jag sedan skrev att jag jobbar med säkerhet på Trafikverket fick jag ett mejl om att stoppet skulle plockas bort, säger John Måhlén, säkerhetshandläggare på Trafikverket.

”Finns många andra pokéstops”

Han menar att det hela inte har någon större inverkan på själva spelet.

– Det är bra att de lyssnar på folks åsikter. I och med att det är ett skyddsobjekt är det bra att det inte springer folk där. Det finns så många andra pokéstops i närheten.

Niantic har dock fortfarande inte svarat på de krav som Trafikverket framfört om att hela spärra spelet i exempelvis spårområden på landets största centralstationer.

– Pokémon dyker ju fortfarande upp på olämpliga platser. Det hade varit bra om att det gick att stoppa. Det lär ju komma fler liknande spel framöver också.

Efter den senaste uppdateringen av spelet får alla spelare vid start upp en ruta om att tänka på att inte gå in på avspärrade områden och liknande. Ett framsteg, menar John Måhlén.

”Inte alltid vi ligger i framkant”

Sedan förra veckans utspel har Trafikverket fått ta emot reaktioner från allmänheten om kraven.

– Det är enbart positivt. Men jag tycker det är förvånande att vi går i bräschen för det här. Det är inte alltid Trafikverket ligger i framkant med sånt här.

De senaste veckorna har flera uppmärksammade olyckor och liknande ägt rum efter Pokémonspelande. På jakt efter de små figurerna har människor kört mot rött, spetsats på staket och hittat gömt stöldgods.

Publisert:

LÄS VIDARE